Sajátos ötlettel állt elő egy nápolyi turisztikai vezető a lopások magas száma miatt aggódó turisták számára. A szállodák vendégeiknek olcsó, műanyag replikákat kínálhatnak alternatívaként a nyaralás időtartamára, hogy biztonságban tudhassák a valódi, értékes óráikat – számolt be róla a CNN.

Nápoly környékén gyakoriak a turistákat célzó óralopások. Az előző héten a francia színész, Daniel Auteuil 39 ezer eurót (15,5 millió forint) érő karóráját lopta el két robogós férfi, miközben ő egy taxiban utazott nyitott ablakkal.

Fontos, hogy a nápolyi turisták nyugodt körülmények között élvezhessék a nyaralásukat a városban, ebben a szállodák és a városvezetés olyan módon tud segítséget nyújtani, hogy a nyaralók számára műanyag órákat biztosítanak a városnézés időtartamára, így a látogatók gondtalanul és kipihenten tudják majd élvezni a programjaikat

– nyilatkozta Cesare Foa az Aidit utazásszervezők egyesületének elnöke a CNN-nek. 

BARI, ITALY - JUNE 01: A general view of Alberobello's trullo houses, a traditional Apulian dry stone hut with a conical roof, in the Metropolitan City of Bari, Apulia region, Italy on June 01, 2022. Alberobello, a small town listed as one of the three important places in the UNESCO World Heritage List, continues to attract the attention of tourists with its unique houses. Salih Seref / Anadolu Agency (Photo by Salih Seref / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Fotó: Salih Seref / Anadolu Agency via AFP

Hozzátette, hogy a replikák nemcsak a lopások megelőzésében lehetnek hatékonyak, hanem a turisták számára is különleges szuvenírként is szolgálhatnak majd.

Foa szerint Nápolyban nem jelentenek különösebb problémát a lopások más olasz és globális nagyvárosokhoz viszonyítva. Szerinte azokban a városokban, ahová nagy mennyiségben érkeznek turisták, sajnálatosan a nyaralók lesznek a zsebtolvajok legfőbb célpontjai.

Az órák 10 euróba (4000 forint) kerülhetnének, bár a tervezet jövőbeli megvalósulása még közel sem biztos. Annyi biztos, hogy egy esetleges lopás során a tehetős turisták könnyebb szívvel tudnák viselni a replikáktól való megválást, mintha a több milliót érő órájukról kéne lemondaniuk.