Magyarország

A foglalkoztatottság-munkanélküliség májusi statisztikáit közli a KSH. Áprilisában 4 millió 688 ezer volt a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos száma, a hivatal által mérvadónak tekintett február–áprilisi három hónapos időszakban 4 millió 684 ezret tett ki, 109 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 100 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 14 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké minimálisan, 5 ezerrel csökkent. A 15–64 évesek közül 4 millió 580 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,1 százalékos volt. Áprilisban a munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. A KSH által mérvadónak tekintett február–áprilisi három hónapos időszakban 170 ezer volt a munkanélküliek átlagos száma, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékot mutatott. 

Németország

Közzéteszi az Ifo gazdaságkutató intézet a gazdaságági környezet júniusi alakulását tükröző indexét. Májusban a mutató háromhavi csúcsra, 93 pontra emelkedett az előző havi 91,9-ről. Az Ifo szakértői úgy látják, egyelőre nincsenek recessziós jelek a gazdaságban, noha az ipari megrendelések csökkentek, és a beszállítói láncok továbbra is akadoznak az iparban és a kereskedelemben is. Az előrejelzések szerint a júniusi mutató 92,5 pontra csökkenhetett. 

Ukrajna

Az első negyedévre vonatkozó munkaerőpiaci adatok érkeznek ma a háború sújtotta Ukrajnából. A munkanélküliségi ráta 10,6 százalékra ugrott tavaly az utolsó negyedévben az előző három hónapban mért 9,2-ről. Ez volt a legmagasabb munkanélküliségi mutató 2014 negyedik negyedéve óta. Az előrejelzések szerint az idei év első három hónapjában 11 százalékra nőhetett az állástalanok aránya. 

Csehország

Az üzleti és a fogyasztói bizalom júniusi alakulásáról érkeznek ma adatok Csehországból. Májusban az üzleti bizalom 3,2 ponttal, 107-re emelkedett, ez a legmagasabb érték 2008 óta. A fogyasztói bizalom ugyanakkor 5,5 ponttal, 75,8-re mérséklődött, 2012 óta nem volt ilyen alacsony érték. Az elemzők szerint júniusban az üzleti bizalom 103, a fogyasztói 73 pontra csökkenhetett. 

Japán

Az májusi alakulásáról érkeznek ma adatok a távol-keleti gazdaságból. Áprilisban az évesített fogyasztóiár-index 2,5 százalékra emelkedett, ami 2014 októbere óta a legmagasabb érték. A maginfláció 2,1 százalékra gyorsult. A havi bázison mért árindex 0,4 százalékkal emelkedett. Az előrejelzések szerint a havi bázison mért mutató nem változott, az évesített index 2,3 százalékra csökkenhetett.