A Fukusimából származó ételek szabadon kaphatóvá válnak egész Nagy-Britannia területén, 11 évvel a régiót megrázó atomkatasztrófa után 

– számolt be róla a Guardian.

Az Egyesült Királyság a 2011-es atomkatasztrófa után korlátozta a térségből érkező termékek behozatalát, de ezeket fokozatosan feloldotta. A legtöbb ország ezzel szemben a mai napig szigorúan korlátozza vagy tiltja a régióból érkező termékek behozatalát.

Boris Johnson brit és Kisida Fumio japán miniszterelnök közösen a németországi G7-csúcson megerősítették, hogy a fennmaradó korlátozásokat szerdától teljesen lebontják. A brit miniszterelnök szerint ez az intézkedés is bizonyítéka az egyre erősödő brit – japán kapcsolatoknak.

Vegetables,With,Radiation,Warnings.contaminated,Foods.radioactive,Soil.metaphor,For,Nuclear,Threat.nuclear,Leak,environmental
Fotó: Shutterstock

Johnson szerint a két demokratikus berendezkedésű szigetországnak értékközösséget kell vállalniuk abban, hogy fellépjenek az autokráciák és a világ fejlődését hátráltató tényezőkkel szemben, és 

szorosabbra kell fűzniük az együttműködést a technológia, biztonság és terén. 

Továbbá örömét fejezte ki, hogy a Fukusimából érkező termékek végre megjelenhetnek a brit áruházak polcain.

A Tesco és a Waitrose áruházláncok bejelentették, hogy nem tervezik egyelőre a Fukusimából származó termékek értékesítését. A kétes megítélésű régióból érkező termékek leginkább a japán éttermekben és távol-keleti cikkeket értékesítő szaküzletekben lesznek elérhetőek Anglia, Skócia és Wales területén. A korlátozások Észak-Írországban érvényben maradnak, mivel ott a fukusimai élelmiszerek behozatalára európai uniós jogszabályok vonatkoznak.

A korlátozások eltörlése azután vált lehetővé, hogy az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatala (FSA) eltörölte a japán élelmiszerek esetében a kilogrammonkénti 100 becquerel határértéket – ami a radioaktivitás mértékegysége. Az FSA egy tavalyi év végén kiadott jelentése szerint a japán élelmiszerek radioaktivitása esetében használt szabályozások eltörlése csak elhanyagolható dózisnövekedést és kockázatot jelentene az Egyesült Királyság fogyasztói számára.

A fukusimai prefektúra kormánya szerint a 2011-es katasztrófa óta az élelmiszerbiztonsági előírások a régióban az egyik legszigorúbbak a világon. 

A radioaktív cézium koncentrációja az élelmiszerekben az amerikai és uniós standardokhoz képest körülbelül tizenkétszer alacsonyabb értéket enged meg húsfélékben és zöldségfélékben.

A japán kormány üdvözölte a brit kormány döntését, miszerint tudományos megalapozottsággal hozták meg az importtermékekre vonatkozó döntésüket. A távol-keleti ország továbbra is azon dolgozik, hogy minél hamarabb megszűnjenek az élelmiszerekre kirótt korlátozások az Európai Unióban és a világ más országaiban is.