A Mastercard és a Visa a brit bank-és hitelkártyás fizetések 99 százalékát bonyolítják le. A kártyadíjaik a Brexit után radikális mértékben megnövekedtek, amit a Fizetési Rendszereket Felügyelő Hatóság is vizsgálni kezdett – számolt be róla a Reuters.

A brit Fizetési Rendszereket Felügyelő Hatóság (PSR) két piaci felülvizsgálatot fog végezni a Visa és a Mastercard által felszámított kártyadíjakról, mert a kiskereskedők rendszerint ezeket a költségeket a fogyasztókra hárítják át.

Daily Life And Economy In Krakow
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

Natalie Timan, a PSR stratégiai vezetője szerint a vizsgálat legfőbb célja az, hogy a kiskereskedők és a fogyasztók is végső soron jól járjanak az üzletekkel.

A Mastercard nyilatkozatában Nagy-Britanniát az egyik legversenyképesebb és a világon a leginnovatívabb fizetési környezetnek nevezte,

és elkötelezte magát, hogy a Felügyelő Hatósággal együttműködve növeljék a választási lehetőségeket mindenki érdekében, akik pénzügyi tranzakciókat teljesítenek. A Visa nem nyilatkozott a fejleményekről.

Az első felülvizsgálat során arra keresnek magyarázatot, hogy miért emelkedett ötszörösére a határokon átnyúló bankközi díj, amelyet a Mastercard és a Visa terhelt rá a kiskereskedőkre a fogyasztók online vagy telefonos vásárlásai miatt az Európai Unióban. A díjat korábban európai uniós jogszabály korlátozta, de ez a brit kilépéssel megszűnt. A második felülvizsgálat olyan szolgáltatások díjairól szól, amelyek lehetővé teszik a kisvállalkozások számára, hogy elfogadjanak kártyás fizetést.

A PSR közölte a törvényhozó szerveknek, hogy a felülvizsgálat befejezése évekig eltarthat, emiatt konkrét intézkedésekre is csak évek múlva lehet számítani.