Noha már korábban is viharfelhőket vizionált, szerdai beszédében már arról beszélt Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója, hogy hurrikán közeledik a gazdaság felé – írja a CNBC.

Arra ugyanakkor nem vállalkozott, hogy azt megjósolja, a közelgő pénzügyi vihar egy kisebb méretű lesz vagy akkora, mint a Sandy hurrikán volt a valóságban, de mindenkit arra biztatott, hogy készüljön fel.  Azt is elárulta, hogy az általa vezetett 

JPMorgan könyvei a vihar közeledtével nagyon konzervatívvá váltak, vagyis kerülik a kockázatokat.

Hurricane, hurrikán
Fotó: Shutterstock

A bankár aggodalmát két dolog tüzeli, ezek közül az első a Fed közelgő, a jegybank mérlegfőösszegét csökkentő mennyiségi szűkítés, melynek keretében a korábban a piacokat felszínen tartó kötvényvásárlási program során felhalmozott eszközöket bocsátja áruba az amerikai jegybank. A folyamat a tervek szerint a mostani hónapban veszi kezdetét, és idővel a 95 milliárd dollárt is elérheti a havonta értékesített kötvények mennyisége.

Dimon szerint hasonló mértékű szűkítésre az elmúlt 50 év során nem volt példa, 

és a bankár szerint utólag azt is ki lehet jelenteni, hogy a szűkítést megelőző mennyiségi lazítás visszafelé sült el. Hiába azonban a most tervezett lépések által okozott fájdalom, a központi bankoknak még sincs választása a rendszerben található túlzott likviditás miatt.

A másik probléma, mely aggasztja Dimont pedig az Ukrajnában zajló háború, különösen annak árupiaci hatása, az élelmiszereket és az üzemanyagokat is beleértve. Az olajárnak szinte biztos, hogy tovább kell nőnie a második világháború óta legvéresebb háború okozta zavarok miatt. 

A JPMorgan-vezér 150 vagy akár 175 dolláros hordónkénti olajárat is lehetségesnek tart.

Ráadásul a bankár szerint a megfelelő előkészületeket sem teszi meg hazája azért, hogy megvédje Európát az olajár területén rövidtávon bekövetkező hatásoktól.

Ugyanakkor a múlt héten a JPMorgan elemzői főnökükkel némiképp vitatkozva arról írtak, hogy a piacok már beárazták a recessziót, ezért inkább pozitív meglepetésekre lehet számítani. Dimonhoz hasonló gondolatokat fogalmazott meg azonban a több mint 325 milliárd dollárt kezelő Guggenheim Partners befektetési igazgatója, Scott Minerd is, igaz szerinte a Fed irányváltásával a visszaesés elkerülhető.