Az amerikai részvénypiac története negyedik leggyengébb évkezdetét produkálta annak ellenére, hogy a vállalatok rekordméretű részvény-visszavásárlásokat hajtottak végre, és a bennfentesek is tömegesen vásároltak – állapították meg a JPMorgan piaci stratégái Dubravko Lakos-Bujas vezetésével. Az elemzők ezért pozitív meglepetésre látnak esélyt.

The J.P. Morgan logo sign on the entrance of a glass office building in Midtown Manhattan, New York, USA on 23 January 2020. JPMorgan Chase & Co. is an American multinational investment bank and financial services holding company has the headquarters in New York City. NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NICOLAS ECONOMOU / AFP

A jelenlegi piaci korrekció során ugyanis a másodvonalbeli részvények majdnem visszaestek a 2009. márciusi, azaz a globális pénzügyi válság idején tapasztalt különösen alacsony szintjükre - vélik a szakértők. Ugyanakkor a defenzív részvények értékeltsége a gazdaságtól jobban függő ciklikus részvényekhez képest szinte rekordszintre emelkedett. Lakos-Bujas és munkatársai ezt a jelenséget a rendkívül negatív szentimenttel magyarázzák. Úgy tűnik, hogy a befektetők a növekedési ciklus végét és a kezdetét beárazva máris defenzív pozícióba helyezték portfólióikat. Ha azonban nem következik be a recesszió, az nagyon rosszul fogja érinteni őket.

Mindennek következtében a szakértők óriási kockázatot látnak a defenzív részvényekben, és egyre vonzóbb kockázat-megtérülési profilt a ciklikus, valamint a növekedési és másodvonalbeli részvényekben. A befektetők ugyanis valószínűleg gyorsan átcsoportosítják portfólióikat, ha a részvénypiaci visszaesésről kiderül, hogy csak egy újabb "ciklusközépi ijesztgetés" volt.