Nemzetközi gazdaság

Ilyen az élet a szankciók sújtotta Oroszországban – aranyárban mérik a wc-csészéket

Egyre több termékből van hiány, köztük egész meglepőekből is.

Noha a múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy az orosz gazdaság állja a szankciókat, a The Wall Street Journal írása egészen más képet fest az országban uralkodó állapotokról. Noha a legtöbb szó arról esik, hogy hogyan lehetne az orosz exportot korlátozni, a kieső is komoly károkat tud okozni a világ legnagyobb területű országának.

Ahogy elfogynak a korábban felhalmozott készletek, úgy nőnek az árak is, ami különösen az alkatrészek terén lehet problémás. A légiközlekedést például nem csupán a repülőgépek alkatrészeit érintő hiány fenyegeti, de az utasok és csomagok vizsgálatára hivatott berendezések hivatalos szavatosságának lejárta is. 

A repülőterek ezt vagy figyelmen kívül hagyják, vagy kézi erővel oldják meg az ellenőrzéseket vagyis az utasoknak motozásra kell majd számítaniuk a beléptetőkapuk helyett.

A boltokban olyan termékekből is hiánycikkek válnak, mint a wc-csészék, a mosdókagylók vagy a kádak. A hiányok jelzik a leginkább a nyugati szankciók hatásait, hiszen az olaj- és gázbevételek felhasználásával Moszkva egyelőre képes volt a lakosságot valamelyest megvédeni a negatív hatásoktól.

1240606400 MOSCOW, RUSSIA - MAY 11: (RUSSIA OUT) A cardboard figure of an elderly woman holding a Soviet flag is installed on the facade of the shopping center is seen on May 11, 2022 in Moscow, Russia. Ukrainian pensioner Anna Ivanova was filmed mistakenly greeting Ukrainian soldiers with a Soviet flag in her villiage near Kharkiv on early April and then became symbol of Kremlin pro-war propaganda, getting the name "Baba Anya" ("Granny Anya") or "Babushka Z". Monuments to "Baba Anya" were opened in Kostroma, Voronezh and Mariupol this May. (Photo by Konstantin Zavrazhin/Getty Images)
Fotó: Konstantin Zavrazhin / Getty Images

Ugyanakkor egyre feltűnőbb, hogy az orosz importhelyettesítő gazdaságpolitika valójában viszonylag kevéssé volt képes valóban önálló termelési láncokat létrehozni és függetlenné válni a külföldről érkező inputoktól. Noha az országból kivonuló cégek trademark védelmét felfüggesztve bizonyos fogyasztási cikkek pótlása megoldható, ez nem feltétlenül van így minden téren.

Így a légitársaságok is kénytelenek voltak repülőik tartalékolására, hiszen tartalékalkatrészekre nem számíthatnak. Az állami repülőgyártó pedig áprilisban arról beszélt, hogy fokozza a kilencvenes évekből származó Tu-214-esek gyártását, hogy a hiányzó Boeingeket és Airbusokat pótolja. Azért ezt a típust választották, mert az újabb modellekhez szükséges alkatrészeket a cég nem tudja beszerezni.

A mozikban a nagy hollywoodi stúdiók kivonulását követően régi alkotások pörögnek, május végét például a Wall Street farkasa uralta. 

Az egyik mozikat üzemeltető lánc szerint az újrajátszások nem vonzották a nézőket, mintegy 70-80 százalékkal csökkent a nézőszám február óta.

Az autógyártás áprilisban 61 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, nem csoda, hogy a kormány májusban úgy döntött, nem szükséges a jövőben a járművek légzsákkal vagy épp ABS-sel felszerelni. Ezek az autók azonban még nem érkeztek meg a kereskedésekbe.

A külföldön gyártott autókhoz pedig egyre nehezebb alkatrészeket találni, így azok ára rendkívüli mértékben kilőtt, és sokan nem bíznak a kínai vagy török gyártású alternatívákban.

 

Oroszország szankciók Oroszország ellen szankciók
Kapcsolódó cikkek