A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 1,25 százalékra emelte az alapkamatot a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa. A BoE december óta immár ötödik alkalommal, minden egyes ülésén emelte az alapkamatot, Nagy-Britanniát ugyanis a Reuters értékelése szerint még a legtöbb fejlett ipari országnál is nagyobb mértékben fenyegeti a magas és a nullaszázalékos növekedés vagy veszélye. 

A gazdaság már mutatja a lassulás jeleit, a a várt gyenge bővülés helyett 0,3 százalékkal zsugorodott áprilisban, és vészesen közel került a technikai recesszióhoz. 

A man walks past a discount store in the city centre of Bradford in northern England on May 24, 2022. - Bradford Central Foodbank is helping twice as many people compared to pre-pandemic, as spiralling prices for energy, food and other basics leave a growing number of Britons struggling. (Photo by OLI SCARFF / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY JOE JACKSON
Fotó: OLI SCARFF / AFP

A helyzet pedig várhatóan tovább romlik, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint is az Egyesült Királyságban lesz a legkisebb a jövőre a vezető ipari államok között. Így nagy bizonytalanságot okoz, vajon milyen gyorsan képes a BoE az idén szigorítani, hogy megfékezze az árak növekedését, anélkül, hogy további károkat okozna a gazdaságnak.
Az infláció negyvenéves csúcsra ugrott áprilisban. Bár a májusi adatokat csak a jövő szerdán hozzák nyilvánosságra, de az előrejelzések szerint a fogyasztói árak emelkedésének üteme éves bázison marad ezen a szinten, és a BoE számításai szerint az év folyamán meghaladja majd a tíz százalékot is – vagyis több mint ötszöröse lesz a bank kétszázalékos inflációs céljának. 

A font jelenlegi gyengülése és az importköltségek – elsősorban a kőolaj és a földgáz árának – emelkedése miatt azonban az sincs kizárva, hogy ez a prognózis túl alacsonynak bizonyul majd.
 

Governor of the Bank of England Andrew Bailey (L) speaks alongside Chief Press Officer Sebastian Walsh (R) during the Monetary Policy Report Press Conference at The Bank of England in the City of London on February 3, 2022. - The Bank of England on Thursday lifted its main interest rate for the second time in a row in a bid to tackle decades-high inflation. (Photo by Dan Kitwood / POOL / AFP)
Fotó: Dan Kitwood / AFP

A brit inflációs probléma részben az ország belföldi áramár-szabályozási mechanizmusában rejlik, amelynek következtében az áremelkedés valószínűleg tovább tart, mint máshol. Emellett Nagy-Britanniában is súlyos munkaerőhiány van, a munkaadók így kénytelenek jelentősen magasabb fizetést ajánlani, ami megint csak pörgeti az inflációt. Tovább súlyosbítja a helyzetet a brexit befejezetlen és az északír protokoll miatt ismét feszültebbé vált ügye. A vita további élesedése nagyobb kereskedelmi akadályokhoz és magasabb árakhoz vezethet. Ehhez jönnek még az ellátási láncok zavarai, amelyek világszerte érezhetők. Ágazati szervezetek szerint az élelmiszerár-infláció például a jelenlegi hét százalékról 15-re ugrik a következő hónapokban a hús, a gabona, a tejtermékek, a gyümölcsök és zöldségek drágulása miatt, és a magasabb árak akár a jövő év közepéig is maradhatnak.