Csökkentette pénteken a Bundesbank a német gazdaság növekedési előrejelzéseit, és magasabb inflációt jósol a vártnál, mivel az élelmiszer- és üzemanyagárak szárnyalása gyengíti a háztartások vásárlóerejét és a fogyasztói bizalmat is. A jegybank úgy látja, hogy 2022-ben az árak évi 7,1 százalékkal emelkednek, ami jóval meghaladja a 2021 decemberében prognosztizált 3,6-et, míg a 2023-as inflációs értéket 2,2 százalékról 4,5-re emelte.

A Bundesbank elnöke, Joachim Nagel szerint egyre nagyobb az árnyomás, amit a jelenlegi előrejelzések nem tükröznek maradéktalanul, így ha azt feltételezzük, hogy a tendencia folytatódik, 2022-re az éves átlagos inflációs ráta meghaladhatja a 7 százalékot. Módosításuk nagyjából összhangban van az Európai Központi Bank csütörtöki saját prognózisának felülvizsgálatával, amely szintén gyorsuló inflációt mutatott az üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedése miatt. A 2024-es előrejelzések azonban eltérők a két hatóságnál, a német jegybank 2,4 százalékos inflációt jósol, ami jóval meghaladja az EKB saját, 2 százalékos euróövezeti célját.

Az elnök figyelmeztetett, hogy az euróövezeti inflációs ráták nem fognak maguktól csökkenni, így mindenképpen határozott fellépésre van szükség.

Ezzel összhangban csütörtökön az EKB bejelentette, hogy júliusban 25 bázisponttal emeli a kamatot, és szeptemberben még nagyobb emelésre lehet szükség a további lépések előtt.

ILLUSTRATION - 19.04.2018, Lower Saxony, Hanover: The new 5-Euro-Sammlermunze (back) is held in front of the sign of the branch of the Deutsche Bundesbank in Hanover. Photo: Peter Steffen / dpa | usage worldwide (Photo by Peter Steffen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Peter Steffen / dpa Picture-Alliance via AFP

Ami a növekedést illeti, a német jegybank úgy látja, Európa legnagyobb gazdasága az idén 1,9 százalékkal bővül, ami kevesebb mint a fele a decemberben jósolt 4,2-nek, miközben a 2023-ra várt bővülést 3,2 százalékról 2,4-re csökkentették.

A mérséklés ellenére a 2022-es növekedési előrejelzés még mindig valamivel optimistább, mint az Európai Bizottság Németországra vonatkozó 1,6 százalékos becslése. A jegybank közleményében megírta, hogy az előrejelzések alapforgatókönyve arra a feltételezésre épül, hogy a háború és annak következményei nem erősödnek tovább. 

Visszafoghatja a világgazdaság bővülésére vonatkozó prognózisát az IMF is

Várhatóan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is tovább csökkenti a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a jövő hónapban, miután a Világbank és az OECD is mérsékelte a prognózisában szereplő adatokat – mondta Gerry Rice, az IMF szóvivője csütörtök este. Ez lenne a harmadik mérséklés az évben. Áprilisban már majdnem egy százalékponttal, 3,6 százalékra vette vissza az IMF a világgazdaság idei és jövő évi bővülésére vonatkozó prognózisát. Rice az IMF tájékoztatóján elmondta, hogy globálisan továbbra is növekedést várnak, bár alacsonyabb mértékűt, ugyanakkor számos országnak recesszióval kell szembenéznie.