Chris Bowen energiaügyi miniszter felszólította az ausztrál háztartásokat, hogy lehetőleg az esti órákban, 6 és 8 óra között – a fűtést leszámítva – takarékoskodjanak az energiával az áramszünetek elkerülése érdekében – tudatta a Reuters. A kérés egy nappal azután érkezett, hogy Ausztrália felfüggesztette a kereskedést az azonnali villamosenergia-piacán a széntüzelésű erőművek váratlan leállásai miatt. 

Az áramszünetek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az esti órákban, amikor a nap- és szélerőművek teljesítménye csökken, és a lakosság is gyakrabban igénybe veszi az energiaigényes készülékeket. 

Az ausztrál energiapiaci szolgáltató szerint még korai lenne megmondani, hogy a piacon mikor állhat helyre a rendes működés, de hozzátette, hogy Új-Dél-Walesben már javultak az áramkapacitás tartalékai.

The Sydney Harbour Bridge, the Opera House and the ferris wheel are seen before being plunged into darkness from Sydney's Luna Park for the Earth Hour environmental campaign on March 30, 2019. - The lights went out on two of Sydney's most famous landmarks for the 12th anniversary of the climate change awareness campaign Earth Hour, among the first landmarks around the world to dim their lights for the event. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Fotó: PETER PARKS / AFP

Az azonnali villamosenergia-piacon való kereskedés felfüggesztése példa nélküli Ausztráliában, és a májusban kezdődött kezelésének újabb drasztikus lépése.  Bowen szerint egy sor széntüzelésű blokk állt le a tervezett karbantartás és váratlan meghibásodások miatt, és minden erőfeszítés arra irányul, hogy az egységek újra normális üzemmódba álljanak. Az új-dél-walesi Bayswater széntüzelésű erőmű három megbénult blokkja közül egy csütörtökön, egy másik pedig szombatra áll újra üzembe – közölte Ausztrália vezető áramtermelője, az AGL Energy csütörtökön. A CLP Holdings tulajdonában lévő EnergyAustralia, amely a héten a Victoria állambeli Yallourn széntüzelésű erőmű két egységének teljesítményét is elvesztette, azt mondta, hogy az egyik egységet csütörtökön helyezte üzembe, a másik pedig a jövő hét végén áll újra üzembe.