Az ukrajnai háború miatti ellátásilánc-problémák, a Kína egyes részein bevezetett karanténintézkedések, valamint az energiaárak emelkedése lelassították ugyan valamelyest az osztrák gazdasági fellendülést, mindazonáltal az UniCredit Bank Austria 4,4 százalékra emelte 2022-re vonatkozó növekedési várakozását.

VIENNA, AUSTRIA - MAY 03: A general view from the city center on May 03, 2021 in Vienna, Austria. In Vienna, the capital of Austria, shopping malls and personal care centers which have been closed since April 1 due to the daily increase in novel coronavirus (Covid-19), have been put into service again. Askin Kiyagan / Anadolu Agency (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency via AFP

A kilátások az erős évkezdet miatt javultak, a sógorok azonban az év további részében aligha jutnak túl a stagnáláson. A 2023-ra vonatkozó GDP-előrejelzést pedig 1,5 százalékra csökkentették.

A nemzeti jövedelem májusban mínusz 0,1 pontra csökkent, és 15 hónap óta először került negatív tartományba. A jelentés szerint a súlyosan érintett ipari és építőipari ágazatok főként az ellátási problémákkal és a magas költségekkel küzdenek.

"Így főként a szolgáltatási szektoron múlik, hogy az osztrák gazdaság növekedési pályán maradhat-e" - mondta Walter Pudschedl, az UniCredit Bank Austria közgazdásza. A koronavírus elleni védelmi intézkedések enyhítése és a zárlatok alatt visszafogott hitelezés lendületet adhatnának a kereskedelemnek és a vendéglátóiparnak, azonban a növekvő nyomasztja a fogyasztói hangulatot.

A munkanélküliségi adatok csökkenő tendenciája az elmúlt hónapokban lassult, a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta májusban változatlanul 6,2 százalék volt.  Ennek ellenére Pudschedl úgy véli, hogy a korábbi nagyon kedvező fejlemények miatt a munkanélküliségi ráta 2022-ben átlagosan 6,3 százalék lesz, 2023-ra pedig 6,1 százalékra csökken, noha az ukrajnai háború miatt a egyre nagyobb terhek alatt nyög. Ez a legalacsonyabb érték 2008, azaz a pénzügyi válság kezdete óta.

Az UniCredit Bank Austria vezető közgazdásza, Stefan Bruckbauer az év végére 6 százalék körüli inflációra számít éves szinten. A 2022-es éves átlagra vonatkozó inflációs előrejelzés pedig 6,8 százalék lesz, ami körülbelül egy százalékponttal magasabb a korábban vártnál. A fogyasztói árak 2023-ban viszont már csak átlagosan 2,7 százalékkal emelkednek.

A megnövekedett inflációs várakozások miatt az UniCredit Bank Austria az Európai Központi Bank (EKB) vártnál erőteljesebb kamatemelésére számít. "Az európai monetáris politika mérsékelt szigorítását várjuk, ami az irányadó kamatlábakat a pozitív tartományba viszi. A pénzpiac jelenlegi várakozásai azonban, amely szerint a kamatlábak 2023 végéig közel 250 bázisponttal emelkednek, túlzónak tűnnek számunkra" - mondja Bruckbauer.

A gazdaság lassulása és a várható kamatemelések miatt Bruckbauer úgy látja, hogy fennáll a "monetáris politika túlzott szigorításának kockázata, ami a gazdasági fejlődés jelentős lassulásához vezethet".