Egy magyar nevű, német állampolgárságú üzletemberen is múlhat a világ leggazdagabb emberének, Elon Musknak  legújabb óriási biznisze, a Twitter felvásárlása. A Bloomberg mutatta be legfrissebb cikkében Alexander Tamast, akiről nem sok mindent lehet tudni, de az biztos, hogy tanácsadóként a legmagasabb ligában játszik. 

Tamas dubaji befektetőcége, a Vy Capital ugyanis az egyik finanszírozója Musk felvásárlásának. Mint ismert: a milliárdos üzletember különféle támogatásokból rakta össze a Twitter megvételére szánt 44 milliárd dollárt, azonban az elmúlt hetekben már azzal fenyegetőzik, hogy egyszerűen kihátrál az egész mögül. 

nélkül fizethet Musk a Twitterért

A Tesla-részvényekkel fedezett 6,25 milliárd dolláros hitelfelvétel lehetősége lejárt.

A Bloomberg szerint a Vy Capital – amelynek honlapján sem cím, sem egyéb kapcsolatinformáció nem található – 700 millió dollárral szállt be az üzletbe. Maga a cég egyébként szinte a semmiből jutott el a milliárdosok klubjába, befektetéseinek összegét már több mint 5 milliárd dollárra becsülik. 

96159900 MUNICH, GERMANY - JANUARY 25:  Alexander Tamas attends the Digital Life Design (DLD) conference at HVB Forum on January 25, 2010 in Munich, Germany. DLD brings together global leaders and creators from the digital world.  (Photo by Johannes Simon/Getty Images for Hubert Burda Media)
Fotó: Johannes Simon / Getty Images for Hubert Burda Media

Alexander Tamasnak egyébként nem ez az első hasonló üzlete. A lap rámutatott, hogy ezelőtt is szívesen vállalt szerepet nagybefektetők kisegítésében. A Vy alapítása előtt például az orosz–izraeli milliárdos, Yuri Milner oldalán dolgozott. Emellett befektetője Musk másik cégének, a SpaceX-nek is. 

Nem csak itt van összefonódás: a Vy egyik elemzője, Benjamin Birchall Musk főtanácsadójának, Jared Birchallnak a fia. 

03 September 2020, Brandenburg, Grünheide: Elon Musk, Tesla boss, runs to a Tesla at the Tesla Gigafactory construction site. In Grünheide near Berlin, a maximum of 500,000 vehicles per year are to roll off the assembly line starting in July 2021. According to the car manufacturer's plans, the maximum should be reached as soon as possible. Photo: Julian Stähle/dpa-Zentralbild/dpa
Julian Stähle / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: Julian Stähle / dpa Picture-Alliance via AFP

Tamas egyébként azért is mondható rejtélyesnek, mert szinte sosem posztol. 2009-ben létrehozta Twitter-oldalát, de nyilatkozni sem szokott. Korábban a Goldman Sachsnak is dolgozott, a Bloomberg szerint korábbi munkatársai emberi szuperszámítógépként jellemezték. Hírnevét azzal alapozta meg, hogy az elsők között látta meg a Facebookban a potenciált, és már 2009-ben szorgalmazta, hogy minél nagyobb összeget fektessenek be a cégbe. 

Munkáját főleg Dubajból intézi, de cégének van irodája San Francisco környékén is. Emellett tanácsadóként dolgozik a dubaji uralkodó csapatában.