Kína szerdán azzal vádolta meg a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) országait, hogy „megosztottságot szítanak”, miután a nagy ipari hatalmak elítélték Peking kereskedelmi gyakorlatának átláthatatlanságát. 

(L-R) Italy's Prime Minister Mario Draghi, Canada's Prime Minister Justin Trudeau, French President Emmanuel Macron, European Council President Charles Michel, Germany's Chancellor Olaf Scholz, US President Joe Biden, Britain's Prime Minister Boris Johnson, European Commission President Ursula von der Leyen and Japan's Prime Minister Fumio Kishida attend a working dinner during the G7 Summit held at Elmau Castle, southern Germany on June 26, 2022. (Photo by JONATHAN ERNST / POOL / AFP)
Fotó: JONATHAN ERNST / AFP

A G7 vezetői (Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Japán és Kanada) élesen bírálták Kínát a háromnapos németországi csúcstalálkozó végén, még kedden kiadott zárónyilatkozatukban. A csoport aggodalmát fejezte ki a kínai emberi jogok helyzete miatt, és elítélte Peking „átláthatatlan és piactorzító” kereskedelmi gyakorlatait is. 

Kína szerdán elítélte a G7-ek megállapításait. 

Olyan időszakban, amikor a nemzetközi közösség a világjárvány ellen küzd és megpróbálja újraéleszteni a gazdaságot, a G7-ek nemhogy nem kötelezik el magukat az egység és az együttműködés mellett, hanem ehelyett megosztottságot és ellentéteket igyekeznek szítani, minden felelősségérzet és erkölcsi elv nélkül

– jelentette ki újságíróknak Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő. 

Zárónyilatkozatukban a G7 vezetői azt is kijelentették, hogy „elő kívánják mozdítani a piaci lehetőségek bővítését és a gazdasági kényszerrel szembeni ellenállást”, valamint csökkenteni kívánják „a stratégiai függőséget az ázsiai óriástól”. 

A kritika néhány órával a spanyolországi NATO-csúcstalálkozó előtt hangzott el, amely szintén Kínát vette célba azzal, hogy az atlanti szövetség „biztonsági kihívásának” nevezte.