A külpolitikai kérdésekben fel kellene hagynia az Európai Uniónak az egyhangú döntések követelményének alkalmazásával - mondta hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újságírók egy csoportjának nyilatkozva.

European Commission Comments On EU Membership Applications
Fotó: DURSUN AYDEMIR

A kommentár, amelyet a Politico idéz, három nappal előzi meg az uniós állam- és kormányfők következő kétnapos csúcstalálkozójának kezdetét, ahol Ukrajna, Moldova  és Georgia tagjelöltté válásának, illetve konvergenciajelentése alapján Horvátország eurózóna-belépésnek kérdéseit vitatják meg az előzetes napirend szerint.

Az uniós csúcson az állam- és kormányfők egyhangúan hozzák meg a döntéseket, minden egyes tag vétójoggal bír.

A külügyekben tényleg a minősített többségű szavazásra kellene áttérnünk

- válaszolta Leyen a Politicónak arra a kérdésére, hogy az EU-nak kellene-e változtatnia a döntéshozási folyamatában, és hogyan.

Leyen úgy reagált, hogy egy ilyen változást nehéz lenne elérni, még a külügyekben is, és hogy más ügyekben mi a helyzet, arra lehetetlen most válaszolni. Ami azonban a külügyeket illeti, azt mondta: "mélyen meg van győződve róla, hogy nem tartható az a gyakorlat, hogy az azért nem tud állást foglalni egy-egy kérdésben, mert van egy ellenző.

És a sebesség, amelyen a dolgok történnek... a világ hallani akarja az európai hangot

mondta, és hozzátette, hogy ez a hang folyton, illetve túl gyakran azért nem hallatszik, mert valaki leblokkolja.