Nemzetközi gazdaság

Ma megkaphatja az EU-jelölti státuszt Ukrajna

A Reuters értesülései szerint Kijevnek kedvezően szavaznak majd ma az EU-diplomaták.

Várhatóan megszavazza ma az Európai Bizottság Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszát – értesült a Reuters hírügynökség több EU-diplomatától. A hírek szerint ezt Moldova is megkapja majd, a szintén jelöltséget kérő Georgia csatlakozását viszont még további feltételekhez kötik. 

Zelenszkij: Az EU-s tagjelölti státusz megajánlása történelmi pillanat lenne Európa számára

Az ukrán elnök Ursula von der Leyennel közösen nyilatkozott.

Az EU-ban egyébként több ország, köztük Dánia és Hollandia sem támogatja a bővítést, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön megnyerte magának Franciaország, Németország, Olaszország és Románia támogatását. 

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and European Commission President Ursula von der Leyen make statements following their talks in Kyiv on June 11, 2022. - EU chief Ursula von der Leyen visited Ukraine on June 11, 2022 to discuss the country's hopes of joining the bloc, as President Volodymyr Zelensky warned the world not to look away from the conflict devastating his country. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Az Európai Bizottság várhatóan magyar idő szerint dél körül dönt az ügyben, megágyazva annak, hogy az EU-vezetőinek jövő heti ülésén véglegesítsék a státuszt. Ezzel nagy lökést adhatnak az orosz támadás ellen védekező ukránoknak. 

Ukrajna 2014 óta szeretne az tagja lenni, akkor folyamodtak a jelölti státuszért. Annak ellenére egyébként, hogy most megkaphatják ezt, még hosszú éveket kell várniuk arra, hogy ténylegesen is taggá váljanak: jelentős reformokra és gazdasági átalakításokra van hozzá szükség. Nem beszélve arról, hogy Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa. 

Biztosan nem lesz sétagalopp az ukrán EU-csatlakozás

A háború kitörése óta folyamatosan visszaköszönő téma, hogy az Európai Unió lépéseket tegyen arra, hogy tagjai közé felvegye Ukrajnát.

Egy soron kívüli bővítés ráadásul sokaknak a szemét szúrhatja, hiszen több állam is évek óta szeretne csatlakozni, Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia és Törökország is régóta jelezte szándékát a belépésre. 

 

Európai Bizottság Ukrajna eu-csatlakozás
Kapcsolódó cikkek