A Spiegel számolt be először a német gazdasági minisztériumnak arról a tervéről, amely az Északi Áramlat-2 gázvezeték németországi szakaszának kisajátítására épül. Berlinben azt tervezik, hogy a vezeték Balti-tenger partja közelében húzódó szakaszát elvágják a többitől, és azt cseppfolyósított földgáz, LNG tárolására alakítják át. A német kormány ezzel jelentős lépést tenne az orosz energiafüggősége csökkentésére, de minden várakozás szerint dühödt reakciót váltana ki Moszkvában.

Németország célja, hogy főként az Egyesült Államokból, illetve Katarból importált LNG-vel váltsa ki a háború előtt Oroszországból érkező vezetékes gázt, amely az ország gázellátásának mintegy 40 százalékát adta egészen mostanáig. Hogy ezt megvalósítsa, az országos gázellátási rendszer átalakítására lesz szüksége. Beruházásokat terveznek Brunsbüttelben és  Wilhelmshavenben, ahol LNG tárolására alkalmas terminálokat hoznának létre.

-
Oroszország jelezte: nemzetközi bírósághoz fordul, ha Németország valóban úgy dönt, kicsavarja a kezéből az Északi Áramlat-2 gázvezetéket
Fotó: John MACDOUGALL / AFP

 

A főként orosz pénzből épült Északi Áramlat-2 gázvezeték beindításával a korábbi gázmennyiség dupláját tudta volna Németország importálni a Gazpromon keresztül Oroszországból. A vezeték engedélyezését még 2021 végén állították le a németek, majd idén február végén, az Ukrajna elleni orosz támadás megindítását követően közölték: határozatlan időre felfüggesztik a projektet. A német kancellár akkor azt nyilatkozta:

a helyzet drámaian megváltozott, ami miatt nekünk is át kell értékelnünk az álláspontunkat, ami az Északi Áramlat-2-t is érinti.

A Spiegel által megszellőztetett információk alapján úgy tűnik, a helyzetértékelés ideje lejárt, a döntést az is felgyorsíthatta, hogy a Gazprom két hete jelentős mértékben, mintegy 40 százalékkal korlátozta az Északi Áramlat-1-es vezetéken Németországba küldött földgáz mennyiségét. A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte: Európának fel kell készülnie arra, hogy Oroszország a gázszállításokat teljesen leállíthatja, illetve politikai zsarolásra használhatja fel. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja:

Az oroszok lecsavarták a gázcsapot: Németország 40 százalékkal kevesebbet kap

Az Északi Áramlat-1-en érkező földgáz mennyisége keddtől a korábbi 40 százalékára esik vissza – jelentette be a Gazprom.

 

A német gazdasági miniszter még a múlt héten életbe léptette a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát, ezzel pedig lehetőséget adott a német gázszolgáltatóknak, hogy akár azonnal megemeljék az energiahordozó árát abban a reményben, hogy ezzel fékezhetik a keresletet. Erről akkor mi is beszámoltunk:

Egyre nagyobb a pánik Németországban, hiánycikké vált a földgáz

A német gazdasági miniszter kihirdette a háromfokozatú országos földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fázisát. Robert Habeck közölte: Németországban hiánycikké vált a földgáz.