Ha nem fájna annyira az energiahiány, akár még viccesnek is lenne nevezhető Európa energiakereső odüsszeiájának legújabb állomása. Az Európai Unióból hónapok óta áramlanak a fenyegetések kelet felé, hogy az olaj mellett embargó alá vonják az orosz földgázt is, erre Moszkva elkezdte csökkenteni a nyugati szállításait, és miközben a nagy európai fogyasztók a riadalomban tülekedve keresik az új gázforrásokat, Katar most bejelentette, hogy igen, van, de csak ha húsz évre leszerződtök. Erről a Bloomberg adott jelentést önmagukat megnevezni nem kívánó bennfentes forrásokra hivatkozva.

A woman stands by the waterfront overlooking the towered skyline of Qatar's capital Doha on December 13, 2021. (Photo by Karim SAHIB / AFP)
Fotó: KARIM SAHIB / AFP

Ez teljes mértékben szemben áll az EU kedvenc projektjének fő céljával, a fosszilis üzemanyagok kivezetésével a globális felmelegedés lefékezése érdekében. Az Ukrajnát februárban lerohanó Oroszországgal szemben kirobbant szankciós háború már eddig is hátraarchoz vezetett a klímafronton: szénerőműveket nyitnak újra, és többek közt a Nemzetközi Energiaügynökség is a bezárni tervezett atomreaktorok üzemben tartását sürgeti, arra figyelmeztetve, hogy Európa már nincs messze a szűkös földgáztartalékok porciózásának bevezetésétől.

A katariak attól kaptak vérszemet - jelentette a Bloomberg -, hogy a legnagyobb európai gázfogyasztó, Németország a közelmúltban 20-éves LNG-szállítási szerződést kötött az Egyesült Államokkal.

Katar egyébként, ahol az év végén a futball-világbajnokságot rendezik, nem csak olajexportáló hatalom, hanem a világ egyik legnagyobb LNG-exportálója is, földgázhiány idején tehát velük célszerű jóban lenni. Az európaiak szerint a katariak az amerikainál jóval kevésbé rugalmas, azaz előnytelen feltételeket kínálnak – írta a hírügynökség.

Németországban, ahol a háztartások és az ipar is jelentős földgázfogyasztó, egyre nagyobb a riadalom a hiány miatt. Robert Habeck gazdasági miniszter csütörtökön kihirdette a háromfokozatú országos földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fázisát.