A 22 millió lakosú ország hetven év óta nem tapasztalt pénzügyi válsággal küzd, miután a devizatartalékok rekordalacsony szintre csökkentek, és a dollárból is kifogytak, melyből az alapvető importtermékeket, köztük az élelmiszereket, gyógyszereket és üzemanyagot tudnák finanszírozni. A krónikus üzemanyaghiány a héten tovább súlyosbodott, és országszerte kilométeres sorok alakultak ki a benzinkutaknál, ami azt eredményezte, hogy a gépjármű-tulajdonosoknak akár egész éjszaka várakozniuk kellett a benzinre és a gázolajra, ami az ország egyes részein tüntetésekbe torkollott – tudatta a CNN.

Autorickshaw drivers queue along a street to buy petrol from a Ceylon petroleum corporation fuel station in Colombo on June 15, 2022. (Photo by AFP)
Sorban álló autósok a Ceylon Petroleum Corporation üzemanyagtöltő állomásán Colombóban 2022. június 15-én
 Fotó: AFP

Az üzemanyagkészletek a járművek, néhány iparág és az alapvető szolgáltatások fedezésére elegendők. Kanchana Wijesekera energiaügyi miniszter elmondta, hogy a kormány jelenleg azon dolgozik, hogy a meglévő gázolaj- és benzinkészletekkel június 21-ig gazdálkodni tudjon. Hozzátette, nem rendelkeznek elegendő ellátással, és a készletek hamarabb elfogyhatnak, ha a lakosok nem tekintenek el a nem létfontosságú utazásoktól és nem halmoznak fel üzemanyagot. Hozzátette, hogy a következő három napban egy benzinszállítmányt várnak, és további két szállítmányt a következő nyolc napban.

Srí Lanka hivatalos megerősítésre vár egy 500 millió dolláros hitelkeretről az indiai kormány Exim Bankjától, amelyet a következő hetek üzemanyag-szállításainak finanszírozására használnának fel – mondta az energiaügyi miniszter.

Soldiers stand guard at an empty fuel station in Colombo On June 15, 2022. (Photo by Pradeep Dambarage / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Katonák őrködnek egy üres üzemanyagtöltő állomáson Colombóban 2022. június 15-én 
 Fotó: Pradeep Dambarage / NurPhoto via AFP

India a pénzügyi válság alatt Srí Lanka kulcsfontosságú támogatójává vált,

mintegy 3 milliárd dollárnyi segítséget nyújtott a szigetországnak, beleértve egy egymilliárd dolláros, az alapvető importra vonatkozó hitelkeretet és egy 400 milliós csereügyletet.

Srí Lanka több országgal, köztük Oroszországgal is tárgyalna az üzemanyagimport lehetőségeiről, amely több hónapra megoldaná a benzinhiány kérdését. Az ország a Nemzetközi Valutaalappal is tárgyalásokat folytat egy mentőcsomagról, a hitelező küldöttség várhatóan június 20-án érkezik Srí Lankára.