A Srí Lankán kialakult gazdasági válság a mezőgazdasági szektort is érinti, máris rengeteg ember élelmiszerellátása került veszélybe – figyelmeztetett az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője. Jens Laerke elmondta, hogy – civil partnerszervezetei segítségével – az ENSZ  47 millió dolláros humanitárius programot indított el a leginkább rászorulók, azaz mintegy 1,7 millió ember megsegítésére.

Aggodalmának adott hangot Christian Skoog, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) Srí Lanka-i irodavezetője is, kiemelve, hogy az országban élő, öt éven aluli gyermekek mintegy 17 százaléka már a válság előtt is rosszul tápláltságban szenvedett.

Az UNICEF jelenleg 56 ezer, súlyosan rosszul táplált gyermekről tud, ők mind életveszélyben vannak– szögezte le Skoog.

Több mint hetven éve nem láttak ilyen súlyos válságot Srí Lankán

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve száguldó inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések.

A szigetország nemrég Oroszországból kapott segítséget, az onnan érkező nyersolaj-szállítmánnyal tudta újraindítani az egyetlen finomítóját.

A demonstrator throws back a tear gas canister fired by the police to disperse university students protesting to demand the resignation of Sri Lanka's President Gotabaya Rajapaksa over the country's crippling economic crisis, in Colombo on May 19, 2022. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP)
Az ázsiai ország függetlensége 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt léptékű gazdasági válsággal küszködik. Az üzemanyag, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő országban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turizmusból származó bevételek is.
Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

A colombói kormány ezért felfüggesztette az idén esedékes, mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi visszafizetését is. Srí Lankának 2026-ig 25 milliárd dollárnyi adóssága jár le, az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár. Erről itt írtunk részletesen:

Fizetésképtelenné vált Srí Lanka

Történelme során először nem törlesztette adósságát Srí Lanka, amely az elmúlt több mint 70 év legsúlyosabb pénzügyi válságával küzd.

 

A pénzügyminisztérium szerint az országnak jelenleg csak 25 millió dollárnyi használható deviza-tartaléka van. 

A kormányfő hétfőn azt mondta, hogy mintegy 75 milliárd dollárra lenne sürgősen szükség az alapvető cikkek biztosításához, de az ország kincstára még egymilliárd dollár előteremtésével is küszködik.

Új kapitány a süllyedő hajón: Srí Lanka új miniszerelnököt választott

A lakosság élelmiszer- és üzemanyaghiánnyal néz szembe, az alapvető gyógyszerek sem kaphatók, naponta vannak áramszünetek és a fizetőeszközük, a rúpiai is bedőlt.

 

Az állatokat már nem tudják etetni

A Srí Lanka-i állatkertjek kezdenek kifogyni az állateledelből – ezt még múlt szerdán közölte a nemzeti állatkertek vezetője. Tilak Premakantha elmondta azt is: adományokat kérnek az állateledelek beszerzéséhez, valamint az egyéb költségek fedezésre.

Premakantha szerint a legtöbb pénz a legnagyobb látványosságnak számító – Srí Lankán egyébként szigorúan védett – elefántok takarmányára kell.

Az állatkertek bevételei a gazdasági válság, korábban pedig a koronavírus-járvány nyomán csökkentek a látogatók számának elapadása miatt.