Átlagosan több mint 30 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak Görögországban, mióta elkezdődött az ukrajnai háború. A legnagyobb növekedést a lisztnél, a napraforgóolajnál és a tésztáknál regisztrálták, valamint más kategóriákban is megugrottak az árak, így többek között a WC-papír is jelentősen drágult. Közgazdászok szerint azonban még nincs vége a növekedési hullámnak, mindaddig folytatódik, amíg az alapvető alap- és csomagolóanyagok, valamint az energiaköltségek rendkívül magas szinten vannak – írja a Kathimerini görög napilap.

Pan-Hellenic protest rally by farmers in Athens, Greece on March 18, 2022. Nick Paleologos / SOOC (Photo by Nick Paleologos / SOOC / SOOC via AFP)
Fotó: NICK PALEOLOGOS / AFP

A legtöbb cég az év eleje óta két körben már korrigálta az árakat, a harmadik forduló pedig szeptemberben várható.

A nyáron azonban így is lehet, hogy újabb áremeléseket jelentenek be, mivel a beszállítók szerint a boltokban lévő árak nagyon messze vannak a termelési költségek valós terhétől. A legrosszabb azonban, hogy a nyersanyagárak és az energiaköltségek emelésének időtartamára és intenzitására vonatkozóan nem lehet megbízható előrejelzést adni, ami megnehezíti a tervezést.

A májusi 11,3 százalékos ráta után először pénteken láthatunk információkat a júniusi alakulásáról, amikor az Eurostat nyilvánosságra hozza a harmonizált fogyasztóiár-indexre vonatkozó becsléseit, majd július 8-án a Görög Statisztikai Hatóság (Elstat) is közli az országos fogyasztóiár-indexet.

Az élelmiszereknél májusban éves alapon 12,1, havi szinten pedig 1,6 százalékos volt a növekedés.

A szupermarketek legfrissebb, az IRI piackutató felmérésében szereplő adatai szerint a június 12-ig tartó héten a szokásos termékek árai 8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb mértékben, 11 százalékkal pedig a tejtermékek drágultak.

Flag,Of,Greece,And,Gas,Station,Sign,Board,With,Rising
Fotó: Shutterstock

Egy tipikus bevásárlókosár értéke mintegy 6 százalékkal nőtt ebben az időszakban a Fejlesztési és Beruházási Minisztérium szerint, a legnagyobb áremelkedést a toalettpapír (35,5 százalék), a liszt (31,2), a spagetti (27,4) és napraforgóolaj (23,2) esetében figyeltek meg.

Eközben az ólmozatlan benzin literenkénti átlagára 2,40 euró volt hétfőn, ami egy év alatt 46,3 százalékos emelkedést jelent, mivel 2021. június 27-én még 1,64 eurót kellett fizetni literenként.