A dél-kínai Kuangtung tartományban több tízezer embert kellett evakuálni és körülbelül félmillió ház rongálódott meg a rég nem tapasztalt, rendkívüli áradások miatt, és a további esőzések súlyosbíthatják majd a helyzetet, tovább emelkedhet majd a vízszint a térségben – számolt be róla a Guardian.

Az árvíz és földcsuszamlás által veszélyeztetett területeken felfüggesztették az ipari termelést, az irodai munkavégzést és a tömegközlekedés üzemeltetését is. A természeti katasztrófák közel 1 millió ember lakóházában okoztak kárt Kuangtung és a szomszédos Csiangszhi tartományokban.

Waterlogging in China's Shaoguan
Fotó: STRINGER

A heves esőzések miatt rengeteg út ment tönkre és házakat, autókat és mezőgazdasági terményeket hordott el a hatalmas vízmennyiség.

Kínai sajtóinformációk szerint eddig 470 millió jüan (26 milliárd forint) kár keletkezett és 43300 hektár termőföld vált használhatatlanná.

A BBC tudósítása alapján a kínai hatóságok vasárnap adtak ki vörösriasztást, a lehetséges hegyi áradások miatt. A kicsit északabbra fekvő Csöcsiang tartományban az elöntött falvakból mentőcsónakokkal mentették ki az otthonukban rekedt lakosokat. Az idei árvízhelyzet az utóbbi években egyik legrosszabb, 3 déli tartományban az átlagos csapadékmennyiség 621 milliméter volt, ami 1961 óta a legmagasabb érték.

Kínában gyakoriak a heves esőzéssel összefüggésbe hozható természeti katasztrófák, főleg a középső és déli tartományokban.

Fotó: STR

Az utóbbi pár évtizedben az 1998-as árvizek jártak a legnagyobb pusztítással, körülbelül kétezer ember vesztette életét és hárommillió lakóépület semmisült meg az árvíz miatt.

A nyári időszakban a dél-kínai területeken ugyan rendszeresek az áradások, de aggodalomra ad okot, hogy a globális klímaváltozás a jövőben tovább súlyosíthatja az áradások hatásait.