Ukrajnában elkezdték blokkolni azokat a bankszámlákat, amelyeken 400 ezer hrivnya (körülbelül 5 millió forint) fölötti összeg van – olvasható a Kárpátaljai Igaz Szó online felületén.

2582892 Russia, St. Petersburg. 03/03/2015 Ukrainian hryvnia notes. Alexandr Demyanchuk/Sputnik (Photo by Alexandr Demyanchuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alexandr Demyanchuk / Sputnik via AFP

Az illetékes szervek közlése szerint az intézkedést egy március 17-én életbe lépett törvényen teszi lehetővé, melynek értelmében egy hónap folyamán maximum 400 ezer hrivnya mozgatható egy bankszámlán.

A korlátozás csak a számla készpénzes feltöltésére vonatkozik fizetési terminálon, bankpénztáron vagy ATM-en keresztül, a banki átutalásokat nem érinti.

A portál értesülései szerint a 400 ezres összeghatár a hadiállapot teljes idején érvényben marad, és kivételt csak azok az összegek képeznek, amelyeket a Pénzügyminisztérium katonai kötvényeinek vásárlására és az ukrán hadsereg igényeinek kielégítésére használnak fel.

A Kárpáti Igaz Szó azt írja, az érintetteket felháborítja az intézkedés, illetve az, hogy magyarázkodniuk kell a belbiztonsági szerveknek a 400 ezer hrivnyát meghaladó összegek eredetéről. A számla tiltását ugyanis csak akkor oldják fel, ha a belbiztonsági szervek meggyőződtek arról, hogy a tulajdonosok legálisan jutottak hozzá a pénzhez. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe, egyelőre nem lehet tudni.