A törvényhozók és a vállalkozások már egy éve arról panaszkodnak az Egyesült Államokban, hogy nem találnak munkavállalókat, ezzel pedig nem tudják enyhíteni a munkanélküliséget – írta meg az Insider. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője kedden Kentuckyban arról beszélt, hogy szerinte a lakosság belekényelmesedett a sok segélybe, amit a koronavírus-járvány hónapjaiban kaptak.

Sok ember ül a partvonal mellett, mert egyszerűen nincs motivációjuk dolgozni. Meg kell várni, hogy elfogyjon a pandémia alatt felhalmozott pénzük, és akkor majd rájönnek, hogy jobb dolgozni, mint otthon ülni

– mondta a szenátor. Az amerikaiak számos szövetségi mentőcsomagnak hála rengeteg megtakarítást tudtak felhalmozni. A Moody’s Analytics becslése szerint

a háztartások összesen 2600 milliárd dollárnyi pénzt tettek félre a pandémia kitörése és 2021 vége között.

United States, New York, Manhattan, Central Park (Photo by SONNET Sylvain / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: Sonnet Sylvain / AFP

McConnell 2021 márciusában ellene volt Joe Biden ösztönző törvényének, amelyet a Trump-kormány által jóváhagyott két mentőcsomag után fogadtak el, kizárólag demokrata szavazatokkal. A republikánusok azóta is hibáztatják a Biden-adminisztrációt,

amiért a lakosságnak közvetlenül kifizetett 1400 dolláros segéllyel felpörgették az inflációt, és elvették az emberek kedvét a munkától.

A közgazdászok rámutattak arra is, hogy a munkaerőhiány mögött az a jelenség húzódik meg, hogy az emberek elköltöznek a nyitott pozíciókkal rendelkező területekről. Emellett a szülők is nehezen tudnak visszatérni a munkaerőpiacra, mivel egyrészt folyamatos a félelem egy újabb járványhullám kirobbanásától, ráadásul egyre nehezebb megfizethető gyermekgondozást biztosítani.

A vállalkozások nem akarják kivárni, hogy a háztartások feléljék a megtakarításaikat. Igyekeznek visszacsábítani a dolgozókat a pályára azzal, hogy magasabb béreket és rugalmasabb munkakörülményeket kínálnak. A legtöbb cég arra is nyitott, hogy a potenciális alkalmazottakkal közösen alakítsák ki a szerződéses munkaköri leírásokat és követelményeket is.

McConnell pesszimista hozzáállása ellenére az USA-ban erőteljesen fellendült a a legtöbb munkahely idén nyáron helyre tud állni – az Insider cikke szerint. A St. Louis Federal Reserve adatai szerint a 25 és 54 év közötti amerikaiak népességarányos foglalkoztatottsága a 2019. júliusi szint fölé tudott emelkedni. A 3,6 százalékon áll.

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban majdnem rekordmértékű volt a felmondások száma. A munkaerő-toborzás és az álláslehetőségek száma emiatt továbbra is erős. Ez azt jelzi, hogy a legtöbben az alacsonyabb bérezésű iparágak felől vándorolnak a magasabb bérkategóriás állások felé. McConnell otthona, Kentucky volt egy rövid ideig a felmondások epicentruma.

A munkaerőpiacról távozó dolgozók magas számát az Insider cikke szerint már a járvány előtt fennálló strukturális problémák okozzák, ezeket a pandémia csak súlyosbította. A Moody’s júniusi közlése szerint az amerikaiak elkezdték lehívni a megtakarításaikat, miközben az árak az elmúlt negyven évben a leggyorsabb ütemben emelkednek.