Bízunk benne, hogy hamarosan más partnerekkel is felül tudjuk vizsgálni az árakat

- mondta Toufik Hakkar, a Sonatrach állami energiacég vezérigazgatója. Arról nem beszélt, hogy ki az a három partner, akikkel már megegyeztek az áremelésről. Hozzátette, hogy az eddigi tárgyalások nagyon kemények és fárasztóak voltak és több időt vesz igénybe mindenkivel felülvizsgálni a feltételeket - írta meg a Bloomberg.

Oroszország és Norvégia után Algéria Európa harmadik legnagyobb gázszállítója.

Algeria. Province of Ouargla: Sonatrach plant (Algerian oil and gas company) in the Algerian Sahara. Hassi Messaoud site (oil). South Industrial Complex. Sonatrach is the first company in Africa
Fotó: Only France via AFP

A földgázt vezetéken keresztül juttatja el Spanyolországba és Olaszországba, illetve LNG formában is képes Európába küldeni az energiahordozót. Algéria kulcsfontosságú az Európai Uniónak, hiszen minél több gáz importálására van szükség ezen a vonalon, hogy enyhíteni lehessen az Oroszországból érkező földgázmennyiségek kiesését.

A Sonatrach azon dolgozik, hogy minél több bevételre tehessen szert a globális gázárak elmúlt időszakban tapasztalható megugrásából. A Reuters korábban arról írt, hogy az ország vezetői azt is megfontolták, hogy

a gázszállítási szerződéseiket az azonnali gázárakhoz kötnék.

Az algériai vállalat olyan európai cégekkel áll kapcsolatban, mint a spanyol Cepsa és Endesa, az olasz Eni, a francia Engie és a portugál Galp.

Hakkar vezérigazgató arról is beszélt, hogy a Sonatrach kitermelése az idei első öt hónapban 79 millió olajegyenérték volt. Ez két százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A kutatásra fordított kiadásaik 70 százalékkal nőttek, ami 21,5 milliárd dolláros ráfordítást jelent.