Macron pártja elvesztette a többséget a törvényhozási választásokon, így eseti kormányzásra kényszerül – törvényjavaslatai mellé minden egyes alkalommal kénytelen valamelyik párt támogatását megnyerni. Az inflációellenes csomag esetében ez sikerült, a törvényhozás alsóháza elfogadta a javaslatot, a konzervatív Les Républicains által dominált felsőháznál azonban már nem lesz ilyen könnyű a menet. 

French President Emmanuel Macron reacts during a visit focused on pastoralism in Argeles-Gazost, southern France, on July 21, 2022, before joining the Tour De France cycling race. (Photo by Lionel BONAVENTURE / POOL / AFP)
Macron óvatosan bizakodó. Fotó: Lionel Bonaventure / AFP

A csomag emeli a közszolgálati dolgozók fizetését és a nyugdíjakat, élelmiszercsekkeket ad a rászorulóknak, valamint befagyasztja a lakbéreket és adókedvezményt nyújt az alkalmazottaknak. 

A pakk összesen 20 milliárd eurójába kerül a költségvetésnek. 

Az júniusban 6,5 százalékra emelkedett az előző havi 5,8 százalékról, a maginfláció két hónapja 3,7 százalék. A hétfői, késő esti szavazáson a legnagyobb ellenzéki baloldali blokk, a Nupes szövetség hevesen kritizálta a kormányt, mondván nem mentek elég messzire, túl kicsi a csomag. 

Macronék végül 341 szavazatot tudtak a javaslat mögé állítani, ellene 116-an szavaztak. A republikánusok és Marine Le Pen pártja, a Rassamblement National szintén támogatta a kormányt.  

A kormány korábban 25 milliárd eurót különített el az energiaárak megfékezésére és a lakossági kiadások kompenzálására. 

Macron pénteken újabb teszt elé néz: a Nemzetgyűlés elé kerül az idei költségvetés módosítási javaslata, amely a kiadások további növelését irányozza elő.