A korábbi 9,5 százalékról 8-ra vágta a jegybanki alapkamatot. Az orosz központi bank kamatcsökkentési ciklusának mostani, ötödik állomása nagyobb volt az elemzői várakozásoknál. A jegybank nehéz lavírozásra kényszerül az inflációs nyomás, illetve a nyugati szankciók harapófogójában. Az áprilisban kezdődött enyhítési ciklust az tette lehetővé, hogy a rubel árfolyama erősödött a dollárral szemben, a pedig a nyugati szankciók miatt lefékeződött.  

Governor of the Central Bank of Russia Elvira Nabiullina speaks during the 2018 Michel Camdessus Central Banking Lecture at the IMF headquarters  in Washington, DC on September 6, 2018. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke – Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Szerte a világban kamatemelési ciklus söpör végig a monetáris politikán, Oroszország elszigeteltsége azonban olyan nagy, hogy nyílik tér a lazításra. Az előrejelzések szerint az ottani gazdaság a vártnál sokkal kisebb recesszióba süllyedt, mint azt korábban gondolták. A költségvetési stimulus, valamint az emelkedő olajkitermelés eddig úgy tűnik, képes ellensúlyozni az amerikai és az európai szankciókat.  

Az elmúlt hónapokban felgyorsult a bankrendszer hitelezési tevékenysége az előző időszak megtorpanása után. 

A büntetőintézkedések révén az szinte teljesen leállt, ami rekordszintű többletet eredményezett a folyó fizetési mérlegben. 

A kamatcsökkentési sorozat egyik célja éppen az, hogy élénkítse a belső keresetet, csökkentse az első fél évben felhalmozódott rekordszintű, 139 milliárd dolláros többletet a folyó fizetési mérlegben.  

A többlet nem érdeke Oroszországnak, hiszen annak tetemes része külföldi bankokban, készpénzben keletkezik, és ezekre érvényesek a nyugati szankciók.  

A jegybank elnöke, Elvira Nabiullina már korábban jelezte, hogy a további kamatenyhítést fokozatosan képzeli el, függően az inflációtól, illetve a gazdaság szankciókhoz való alkalmazkodási sebességétől. Az idei évre jelzett 12 százalékos GDP-csökkenést most nagyjából a felére javították az elemzők. Júliusban az éves 15,4 százalékra esett, áprilisban még 18 százalék volt.