Bár a jövő héten Szaúd-Arábiába látogató Joe Biden amerikai elnök várhatóan nem fog üres kézzel hazatérni, ami a nyersolajszállítások további felpörgetését illeti, a szaúdi termelés felfutása valószínűtlennek tűnik – mondta Ben Cahill, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető munkatársa. Hozzátette: „Szaúd-Arábia és az egész OPEC+ nagyon korlátozott tartalékkapacitással rendelkezik, és ezt gondosan kell kezelniük.”

Saudi Oil Refinery
Fotó: Getty Images

Biden azt hangoztatta, hogy közel-keleti látogatásán, amelynek során Izraelben is megáll, nem az energiaellátásra, hanem a biztonsági kérdésekre fog összpontosítani. Sőt, kijelentette, hogy nem fogja megkérni Szalmán szaúdi királyt vagy Mohammed bin Szalmán koronaherceget, hogy növeljék a kínálatot, ám már maga az odautazás ténye is beszédes az elnök esetében, aki korábban megfogadta, hogy újrakalibrálja Amerika és a sivatagi királyság kapcsolatát, miután a rezsim kritikusát, Dzsamál Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia ankarai nagykövetségén eltették láb alól.

Putyin: az Oroszország elleni szankcióknak katasztrofális következményeik lesznek az energiapiacra nézve

Ha továbbra is szankciókat vezetnek be Oroszország ellen, az energiapiaci árak katasztrofálisan emelkedhetnek, ami az európai háztartásokat magas energiaszámlákkal sújthatja.

Az amerikai elnöknek valóban mindent meg kell tennie a globális nyersolajkínálat bővítése érdekében, hiszen jóllehet az olaj jegyzése a múlt héten némileg visszaesett, de továbbra is stabilan 100 dollár fölött ragadtak az árak hordónként. A világ nyersolajtermelése és finomítói kapacitása még mindig nehezen tud lépést tartani a kereslet pandémiát követő fellendülésével és az Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt elrendelt szankciókból eredő ellátási zavarokkal.

Az emiatt egekbe szökött benzinárak pedig politikai veszélyforrást jelentenek Bidenre nézve, akinek tábora, a Demokrata Párt éppen a félidős választások előtt áll, és az elnök jelenlegi, 40 százalékos támogatottsága amúgy sem sok jót ígér számukra.

A szaúdiak a maguk részéről a közelmúltban már tettek egy nagy gesztust azzal, hogy az OPEC+ szövetséget rábírták a termelés növelésére, aminek következtében augusztus végére teljesen megszűnik a visszaeső felhasználás miatt a járvány kezdetén, 2020-ban bevezetett termeléscsökkentés. Az amerikaiak persze azt szeretnék, hogy a Perzsa-öböl környéki exportőrök még többet tegyenek, csakhogy kérdés, képesek-e erre egyáltalán.

A kitermelő országok adatai szerint ugyanis a szövetségen belül egyedül Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek (EAE) rendelkezik nagyobb mennyiségű, összesen 3 millió hordónyi kihasználatlan kapacitással, ami a globális olajtermelés mintegy 3 százaléka, és ugyan nagyjából megegyezik azzal az orosz kőolajmennyiséggel, amelyet a Nemzetközi Energiaügynökség szerint idén a szankciók távol tarthatnak a piactól, de a Bloomberg szerint ezek az adatok csalókák, és valójában a vészhelyzeti tartalék szűkebb ennél.

Emmanuel Macron francia elnököt a múlt havi G7-es csúcstalálkozón kapták lencsevégre, amint megsúgta Bidennek, hogy az Egyesült Arab Emírségek uralkodója, Mohammed bin Zayed sejk szerint Abu-Dzabi már a „maximális” kitermelésnél tart, és a szaúdiak is „már csak egy kicsit” bővíthetnek.

Noha az EAE energiaügyi minisztere igyekezett azonnal kimagyarázni az elszólást, de a bizonytalanság továbbra is fennmaradt. Erre a Shell vezérigazgatója, Ben van Beurden is ráerősített június 29-én, amikor arra figyelmeztetett, hogy a világpiac egyre szűkebb, és „turbulens időszak” elé nézünk, mivel az OPEC-nek kevesebb szabad kapacitása van, mint feltételezték.

A szaúdi állami óriásvállalat, a Saudi Aramco saját nyilatkozata szerint képes elérni és fenntartani a napi 12 millió hordós maximális kitermelést, habár az elmúlt évtizedek során csupán egyetlen alkalommal, 2020 áprilisában hozta ezt a szintet. Szintén sokatmondó, hogy az olajmonarchia májusban a nemzetközi közösség könyörgése dacára sem használta ki a kvótáját, és napi 125 ezer hordóval kevesebbet termelt ki. Az RBC Capital Markets becslése szerint a plafon napi 11,5 millió hordó lehet.

„Szaúd-Arábia nem tud többet letenni az asztalra, legalábbis egyelőre” – mondta Bill Farren-Price, az Enverus Intelligence Research egyik igazgatója is.

Ráadásul az is visszafelé sülhet el, ha az Öböl menti országok teljes mértékben kihasználnák tartalékkapacitásukat, mivel a kereskedők hajlamosak nyugtalanná válni, ha a globális piacon nem marad tartalék az esetleges zavarok fedezésére.

Ezért aztán megfontoltan fognak eljárni a megmaradt tartalék felhasználásával – mondta Helima Croft, az RBC Capital vezető stratégája, a CIA korábbi elemzője, és hozzátette:Nem hiszem, hogy az USA-val tervezett stratégiai újraindítás részeként ki akarják meríteni az összes tartalékkapacitásukat.

Félretéve a kitermeléssel kapcsolatos potenciális kockázatokat, van még egy másik sürgető probléma is, amelynek a megoldása rövid távon éppolyan valószínűtlen, ez pedig nem más mint a benzin, a dízel és a repülőgép-üzemanyag előállításához szükséges finomítói kapacitás hiánya világszerte.

Az amerikai olajlobbi felülírhatja a klímavédelmi terveket

A környezetvédők elítélik a Biden-kormány legújabb, tengeri olajfúrásra vonatkozó tervét.

Az amerikai finomítók már most is kapacitásuk 95 százalékán pörögnek, ami három éve a legmagasabb érték, mivel igyekeznek lépést tartani a nyári csúcsidőszakban jelentkező üzemanyag-kereslettel.

„Az megoldása hosszú távú beruházásokat igényel az infrastruktúrába, például a finomítókba” – mondta Jeff Currie, a Goldman Sachs Group Inc. árupiaci kutatási vezetője is. Az OPEC termelési kapacitásával kapcsolatos kérdések szerinte csupán mellékszálak.