Nemzetközi gazdaság

Ennyire a Covidtól sem ijedtek meg a németek: egészség van, gáz nincs

Rekordalacsony szintre süllyedt a GfK számolta német fogyasztói bizalmi index, az okok egyértelműek: az infláció és a félelem az energiahiánytól, valamint a recessziótól.

Tovább tépázza a német fogyasztók idegeit a háború és a hozzá kötődő szankciós küzdelem, a GfK havi bizalmi indexe augusztus küszöbén rekordalacsonyra, mínusz 30,6 pontra süllyedt. Ez nemcsak az egy hónappal korábbi mínusz 27,7-nél gyengébb, de rosszabb a mínusz 28,9 pontos elemzői várakozásnál is.

Ha a GfK indexet nézzük, a fogyasztói bizalom olyan megrendítő időket él át, amilyet generációk óta nem tapasztaltak a németek. Az index a pandémia 2020. tavaszi jelentkezésekor esett a negatív tartományba, és azóta csak kétszer kukucskált rövid időre a nulla fölé. Korábban évekig rendkívül stabilan a pozitív 10 pont körül tanyázott a mutató, és még a nagy pénzügyi válság, illetve az eurózóna krízise idején sem bukott a zéró alá.

Fine,Image,Of,Man,Showing,His,Empty,Pocket,With,German
Fotó: Shutterstock

Az indexet az ellátási láncok zavarai, az ukrajnai  háború, valamint az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatti aggodalmakon felül az a félelem tolja mélyebbre, hogy télen nem lesz elég földgáz – mondta Rolf Bürkl, a GfK fogyasztási szakértője.

Ez okozza a jelenlegi borúlátó hangulatot. Különösen, mivel az elégtelen gázkínálat valószínűleg további nyomást helyez az energiaárakra és így az inflációra.

– mondta.

A gazdasági várakozások alindexe 6,5 ponttal, mínusz 18,2-re zuhant, ami 2020 áprilisa, az első német Covid-zárlat bevezetése óta a legalacsonyabb. A bevételi várakozások indexe 12,2 pontot veszítve rekordalacsonyra, 45,7 pontra esett, a vásárlási hajlandóság indexe 0,8 ponttal került lejjebb, mínusz 14,5 pontra, ami 2008 októbere, a nagy pénzügyi válság óta a legalacsonyabb.  

A német adat megjelenése után az euró 1,015 környékéről 1,013 közelébe gyengült a dollárral szemben.

 

 

Németország energiaválság gázhiány fogyasztói bizalom rekordalacsony
Kapcsolódó cikkek