Fékeződhet az energiaárak emelkedése az előttünk álló időszakban az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA) szerint, amely kedden visszavágta idei és jövő évi olaj- és földgázár előrejelzését.  

Az EIA friss kitekintése szerint az Európában meghatározó északi-tengeri kőolajfajta, a Brent hordónkénti ára átlagosan 104,05 dollár lehet idén, amely becslés 3,1 százalékkal alacsonyabb a júniusi prognózisnál. Az amerikai kontinensen irányadó WTI típusú nyersolajra vonatkozó várakozását ezzel párhuzamosan 3,6 százalékkal 98,79 dollárra mérsékelte az ügynökség.

olajhordó
Fotó: NurPhoto

Jövőre ennél is valamivel alacsonyabb árakkal kalkulál az EIA, a Brent vonatkozásában 93,75 dollár, a WTI-nél pedig 89,75 dollár lehet az évesített átlag, ami 3,6, illetve 3,7 százalékos korrekciót jelent a magasabb előző havi várakozásokhoz képest.

Mérsékelhet az amerikai olajkitermelés is, amit 2023-ban napi 12,8 millió hordóegyenérték lehet, másfél százalékkal alacsonyabb, mint az eddig várt.

A földgázáraknál az előbbieknél lényegesen nagyobb visszaesésre számít az EIA, amely az előző becsléshez képest közel 19 százalékkal nyomottabb, brit hőegységenként (1 brit hőegység = 1055 joule) 6,02 dolláros árfolyammal számol.

Az augusztusi szállítású WTI hordónkénti ára kedden 7,7 százalékkal 96,1 dollárra esett, míg a Brent hordóját – szeptemberi lejáratra – 99,7 dolláron jegyezték, hét százalékkal alacsonyabban. A földgáz jegyzése ezzel párhuzamosan 4,5 százalékkal 6,15 dollárra ereszkedett. Az energiahordozók árát az egyre szaporodó recessziós félelmek, valamint a továbbra is visszafogott kínai kereslet tarthatják nyomás alatt.