Görögország egy meglepően egyszerű megoldást kínált a németeknek a gázválsággal sújtott téli hónapok idejére. Vaszílisz Kikíliasz görög idegenforgalmi miniszter azt üzente, hogy

Őszre és télre nagy öröm számunkra, hogy üdvözölhetjük azokat a németeket, akik mediterrán telet szeretnének, megfűszerezve a görög vendégszeretettel, enyhe időjárással és magas színvonalú szolgáltatásokkal.

Young,Girl,Near,Fire,Sunset,Acropolis.student,In,Athens,greece.
Fotó: Shutterstock

A Business Insider azt írja, hogy az üzenet egyértelműen a gázválság miatt várható nehéz tél miatt érkezett. Oroszország az elmúlt hónapokban csökkentette a Németországba és Európába irányuló gázexportálást, többek között azért, mert az európai energiatársaságok megtagadták a rubelben való fizetést, valamint mert Kanada visszatartja az Északi Áramlathoz szükséges alkatrészeket. Európa legnagyobb gazdaságában egyre nagyobb a félelem a gázszállítás teljes leállása miatt, mivel az elraktározott gázkészletekkel nem húzzák ki a tél végéig. Látszik, hogy Oroszország most visszavág a háború miatt kivetett nyugati szankciókért.

A Kréta szigetén lévő kikötőváros, Hánia polgármestere a Bildnek így nyilatkozott:

Nálunk nem lesz szükség fűtésre a házakban. Meghívunk minden németet, aki távol szeretne maradni a válságtól. Hánia tökéletes hely a válság átvészelésére, hiszen meleg és barátságos.

Egyetlen német sem fog megfagyni Görögországban

– hangsúlyozta Panajótisz Szimadirákisz.

görög turizmus
Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP

Berlin igyekszik november elejére 90 százalékig tölteni a földgáztározókat. Jelenleg 65 százalékon áll a töltöttség a helyi szabályozó szerint. Németország már a háromlépcsős gázvészhelyzeti tervének a második szakaszánál jár, de a harmadik, legsúlyosabb szakaszt is hamar elérheti. A német energiahordozók importja 35 százalékban Oroszországból érkezik.

A német Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője csütörtökön figyelmeztette a fogyasztókat, hogy a havi számláik jövőre a háromszorosukra emelkedhetnek a csökkenő orosz földgázimport miatt – erről az RND hírügynökség számolt be.

felé tart Németország a Deutsche Bank szerint

Az ügyfeleknek szánt jegyzet szinte biztosra veszi a visszaesést az év második felében.