Németország gazdasága rendkívül ellenálló, és több mint alkalmas arra, hogy elviselje a gázszállítások oroszországi leállításának hatásait – véli az ország vezető bankjának vezérigazgatója.

Bár az orosz gázszállítások teljes leállítása recessziót váltana ki, Európa legnagyobb gazdasága képes megbirkózni a következményekkel, „bármennyire is rosszul alakul” – mondta Christian Sewing, a Deutsche Bank AG vezérigazgatója a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban szombaton megjelent interjúban.

Frankfurt,Am,Main,,Germany,,Hesse:,Areal,View,Of,Deutsche,Bank
Fotó: Shutterstock

„Az ország gazdasági ellenálló képessége óriási, ezt nem szabad lekicsinyelni” – mondta Sewing a lapnak. „Ez vonatkozik a pénzügyi szektor ellenálló képességére is, amelyért mi, bankok közösen vagyunk felelősek” – tette hozzá. „Meggyőződésem, hogy ha együtt dolgozunk, a német gazdaság átvészelheti a helyzetet.”

Sewing ugyanakkor borúlátóbb a háztartásokra gyakorolt lehetséges következményeivel kapcsolatban, mondván, hogy „a legnagyobb teher sok ember számára még csak most jön”. Figyelmeztetett arra, hogy Németország éves inflációs rátája meghaladhatja a 10 százalékot, ha Oroszország teljesen leállítja a gázszállítást. Júliusban évi 7,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az NSZK-ban. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex viszont 8,5 százalék volt.