Németország 30 milliárd eurós alapot hoz létre a technológiaorientált startupok támogatására Jövő Alap néven – írja a Bloomberg. Az alapot a berlini kabinet szerdán hagyta jóvá, elsősorban a technológiai és az éghajlati megoldásokba, a többi között a mesterséges intelligenciába, a hidrogéntechnológiába, a kvantumtechnológiába és a fenntartható mobilitásba beruházó cégeket helyezi előtérbe. A kormány célja, hogy a legsikeresebb európai startupok az öreg kontinensen maradjanak, és ne az Egyesült Államokban folytassák tevékenységüket. A kabinet magánbefektetőkkel fog együttműködni, továbbá 10 milliárd eurót fog felhasználni az állami tulajdonú KfW befektetési és fejlesztési bank közpénzéből. Berlin emellett csökkenteni kívánja az ország technológiai szektorában munkát kereső külföldiek előtt álló akadályokat, valamint növelné a munkavállalói részvényopciók adómentes összegét.

30 milliárd eurós alap Startupoknak Euro stablecoin currency business and digital money symbol digital concept. Network, cyber technology and computer background abstract 3d illustration.
Fotó: Shutterstock

Felül fogja vizsgálni a távmunkával kapcsolatos kérdéseket, beleértve az adózást és a munkajogot, hogy a vállalatok a tengerentúlról is alkalmazhassanak tehetségeket, anélkül, hogy áthelyezésre lenne szükség.

Noha nőttek a kockázati tőkebefektetések Németországban, Európa legnagyobb gazdasága még mindig elmarad a nemzetközi versenytársaktól – indokolta a kormány az intézkedéseket. Anna Christmann, a kormány startupokkal foglalkozó különmegbízottja szerdán egy újságírókkal folytatott videoóhívásban elmondta, hogy az új stratégia egyértelmű jelzést ad arról, hogy a kockázati tőke az állami alapok számára is érdekes lehet.

A német startupszövetség elnöke, Christian Miele megdicsérte a stratégiát, de hozzátette, hogy az adózás területén még lehetne javítani. Egy stratégia csak annyira jó, amennyire a végrehajtása – mondta a vezető egy nyilatkozatban. Szerinte ahhoz, hogy Németország a startupok világpiaci vezetője legyen, még több bátorságra és elszántságra van szükség.