Svájc jó úton halad a téli fűtési szezonra szükséges földgázkészlete biztosítása felé – idézte a SonntagsBlick a közüzemi szektor egyik tisztviselőjét. A lap emlékeztetett arra, hogy a kormány utasította a gázszolgáltatókat, hogy az ország 35 terrawattórás éves fogyasztásának 15 százalékával megegyező tartalékokat készletezzenek be a szomszédos országokban, és biztosítsanak további tárolókapacitást nem orosz gázra, mintegy 6 terrawattóra értékben, ami a téli fogyasztás ötödének felel meg.

Svájcnak nincs saját gáztároló kapacitása.

A regionális (gáz)vállalatok mostanra 75 és 100 százalék közötti feltöltöttséget értek el” – idézte a lap Thomas Hegglint a svájci gázipari szövetségtől.

Overlooking view of train running on the Bernina railway in Switzerland.
Fotó: Max Shen / Getty Images

Svájc a szomszédos államokban lévő kereskedelmi csomópontokon keresztül jut gázhoz, így az ottani hiány az alpesi országot is érintené, annak ellenére, hogy viszonylag alacsony a gáz iránti kereslet, mivel az energiafogyasztáson belül annak aránya mintegy 15 százalék. A kormány adatai szerint a gáz mintegy 42 százalékát a háztartások  használják fel (fűtésére), a többit pedig az ipar, a szolgáltatási és a közlekedési szektor cégei.

Az gázimport valamivel kevesebb mint fele származik közvetlenül vagy közvetve Oroszországból – közölte a kormány.