A bagdadi születésű, 65 éves Nadhim Zahawit kedden este nevezte ki pénzügyminiszternek Boris Johnson kormányfő, miután két kulcsminisztere távozott a legújabb botrány nyomán. Semmi sem zárható ki – nyilatkozta alig pár órával a kinevezése után a Sky Newsnak arra a kérdésre, megfontolja-e az elődje, Rishi Sunak által tervezett társaságiadó-emelést. Ez az első napom ezen a poszton, mindent átnézek – mondta a televíziónak.
A korábban üzleti, illetve oktatási minisztereként szolgáló Zahawinak nehéz dolga lesz, súlyos megélhetési válság sújtja ugyanis a briteket, a lassul, az pedig a Bank of England előrejelzése szerint az őszre már két számjegyű lesz. A prognózisok sem kedvezők, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a brit gazdaság stagnálni fog jövőre, és a növekedés elmarad a G20-as csoport minden államáétól – Oroszországot kivéve. 

2023 „nagyon nehéz lesz az Egyesült Királyság gazdasága számára” – ismerte el Zahawi a BBC rádióban, 

ezért és az újjáépítésre és a növekedéshez való visszatérésre fog összpontosítani.

Britain's newly appointed Chancellor of the Exchequer Nadhim Zahawi poses for a photograph as he arrives at the HM Treasury to start his new job, in central London on July 6, 2022. - UK Prime Minister Boris Johnson suffered two shock departures from his government Tuesday, including his finance minister, as civil war erupted in the high command of the ruling Conservative party. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Nadhim Zahawi új pénzügyminiszter. Fotó: Daniel Leal / AFP


A munkanélküliségi ráta ugyan a legalacsonyabb az 1970-es évek óta, a négy évtizede legmagasabb infláció miatt a fogyasztói bizalom legalább fél évszázados mélypontra süllyedt, és a vasutasok után más ágazatok szakszervezetei is sztrájkra készülnek béremelési követeléseik alátámasztása érdekében. Oktatási miniszterként Zahawi 9 százalékos béremelést javasolt az új tanárok számára, akik évi 30 ezer font kezdő fizetést kapnak, és 5 százalékosat a többieknek, és azt mondta, hogy ezt tiszteletben fogja tartani. 

Utalt azonban arra is, hogy a közszolgálati alkalmazottak nem számíthatnak jelentős béremelésre, a prioritás ugyanis az infláció leszorítása és a fiskális felelősségvállalás.
 

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak (L) making a statement on the cost of living crisis in the House of Commons on May 26, 2022. - Britain's finance minister Rishi Sunak on Thursday unveiled a support package for consumers hit by soaring energy bills, reportedly with help from a controversial windfall tax on oil giants. (Photo by JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Jessica Taylor /UK Parliament"
Rishi Sunak volt pénzügyminiszter a parlamenti alsóházban Boris Johnsonnal. Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament via AFP

Az új pénzügyminiszter tehát egy egyre sebezhetőbb gazdaságot örökölt, a gazdasági elképzeléseiről pedig a Bloomberg szerint nem sokat lehet tudni azon kívül, hogy már korábban is gyakran sürgetett adócsökkentéseket. Ez most azért érdekes, mert a kormány a tervek szerint jövő tavasszal emelné meg 19-ről 25 százalékra a társasági adót, sajtóértesülések szerint azonban Johnson és az előző pénzügyminiszter nem értett egyet ebben a kérdésben. A sorozatos botrányok tépázta konzervatívok parlamenti képviselői is több adócsökkentést sürgetnek, és az a kérdés, hogy erre Zahawi fogékonyabb lesz-e az elődjénél, aki gyakran ismételgette az utóbbi időben a közpénzek felelősségteljesebb kezelésének szükségességét, miután több mint négyszázmilliárd fontot fordított arra, hogy enyhítse a koronavírus-járvány gazdasági hatásait. A Sky Newsnak adott interjúban a társasági adóval kapcsolatban hangsúlyozta: 

biztosítani akarja, hogy az Egyesült Királyság „a lehető legversenyképesebb legyen, miközben fenntartja a költségvetési fegyelmet”.
Zahawi viszonylag sürgető feladatai közé tartozik majd, hogy döntsön a munkáltatói hozzájárulásról, illetve arról, hogy milyen további pénzügyi támogatást nyújtson a kormány a megélhetési válsággal küzdőknek. Az elődje májusban jelentett be egy újabb 15 milliárd fontos csomagot, a támogatás mértéke így már eléri a 37 milliárd fontot (egy font 476 forint). Szerdán lépett életbe az új rendelet is, amely emeli a társadalombiztosítási járulékfizetési küszöböt, így az átlagos munkavállaló 330 fonttal többet tarthat meg a keresetéből, ami a költségvetésnek további hatmilliárd fontos kiesést okoz.