A délelőtti 227,5 euró per megawattóra árról néhány óra alatt 200 euróra süllyedt az Európában irányadó holland TTF piacon a földgáz ára. A reggeli hirtelen felpattanást az váltotta ki, hogy a Gascade, a németországi gázhálózat-üzemeltető közölte, hogy az Északi Áramlat 1. gázvezetéken az áramlás szerda reggelre nagyjából a felére, a kapacitás 20 százalékára csökkent. Az új csúcsérték a tízszerese volt az egy évvel korábbinak.

A lefele tartó mozgást az őszi határidős árak is követték, a szeptemberi szállításra vonatkozó ár 200 euró alá rendeződött vissza. „Európában ugyan a TTF az irányadó ár, de például a magyar kereskedők rendszerint a bécsi árfolyamhoz kötött áron szerződnek az importőrökkel” – mondta a VG-nek Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. gáz- és olajipari szektorelemzője. Ez a Bécsben működő közép-európai gáztőzsde, a CEGH (Central European Gas Hub), amelynek árai békeidőben korrelálnak a TTF-árfolyamokkal, de idén már volt példa 6-8 eurós napon belüli eltérésre is. 

2022-07-21 14:34:12 LANGELO - The underground gas storage UGS Norg of the NAM. The European Commission may want to oblige member states to reduce their gas consumption by 15 percent. The Dutch government, among others, wants to phase out the use of Russian gas. ANP VINCENT JANNINK netherlands out - belgium out (Photo by VINCENT JANNINK / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Vincent Jannink / AFP

Keddi rendkívüli ülésükön az energiaügyi szakminiszterei elfogadták ugyan a 15 százalékos fogyasztás csökkentésről szóló javaslatot, de ellene szavazott Magyarország, több állam pedig mentességet kapott. Ez a döntés azonban kevés volt ahhoz, hogy megakadályozza a keddi csúcsdöntést a holland gáztőzsdén.

Az Erste szakértői szerint emögött vélhetően az állt, hogy a piaci szereplők egyszerűen nem bíznak benne, hogy a kontinens országai képesek a 15 százalékos fogyasztáscsökkentésre.

Pletser Tamás a VG-nek azt mondta, az áramtermeléshez kellő gázfelhasználást nem lehetséges lecsökkenteni, „marad tehát a fűtési célú mennyiség visszafogása”. 

Kétséges, mi lesz az ipari nagyfelhasználókkal. A német vegyipari cégek a gázfelhasználás csökkentésével visszafoghatják ugyan a termelésüket, de például a BASF gyártási volumenétől Németországban közvetett módon egymillió ember megélhetése függ. 

Szintén nem opció lemondani a rendkívül nagy földgázigényű műtrágyagyártásról Európában. Stratégiai termék, műtrágya nélkül nincs modern agrárium, s a Föld népességéből csak másfél-két milliárd ember élelmiszerellátása lenne biztosítva. Az Erste szakértője szerint ugyanez a helyzet az acéliparral is, ráadásul ha a fenti ágazatok kibocsátása csökken, az nagy visszaesést okozna az adott államok GDP-jében.