Közélet

Szijjártó Péter: Magyarország nem szavazza meg a gázfelhasználás csökkentését

„Az energetikai tanács egy politikai megállapodást kötött a földgáz felhasználásának a csökkentéséről (…) 

egyedül mi jeleztük, hogy nemmel szavazunk, tehát Magyarország nemmel szavaz erre a rendeletere, tekintettel arra, hogy az teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekekeit”

– mondta Szijjártó Péter Brüsszelben. A miniszter elmondta, hogy a rendelet szerint a tagállamok önkéntes alapon csökkentenék a gázfelhasználásukat, ugyanakkor 

az Európai Bizottság vagy – öt tagállam kezdeményezésére – az Tanácsa egy úgynevezett uniós riasztási helyzetet vezethet be, ezt követően valamennyi tagállamnak kötelező érvénnyel kellene a gázfelhasználását 15 százalékkal csökkentenie.

sz
Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter, Facebook

Szijjártó hozzátette, hogy a kiszámítás módja 

az elmúlt öt év augusztus 1. és március 31. közötti időszakának átlaga, ehhez az ötéves átlaghoz viszonyítva kellene a 15 százalékos csökkentést elérni.

Hangsúlyozta, hogy 

a nemzeti energiamix tagállami hatáskör, vagyis az a kérdés, hogy egy uniós ország milyen energiahordozóból mennyit használ a saját működéséhez, a nemzeti kormányok belügye. 

A kormány eldöntötte, hogy további hétszázmillió köbméternyi földgáz beszerzése szükséges az eddigi leszerződött mennyiségek felett

– mondta korábban Szijjártó az energetikai tanács ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy 

a két új atomreaktor felépítésének az ütemezése felgyorsul, és 2030-ra elindul a termelésük.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány biztosítja, hogy valamennyi magyar háztartás és vállalat megfelelő mennyiségű energiát kapjon. Elmondta, hogy a gázellátás egyelőre folyamatos és zavartalan, a török vezetéken a napi ellátásnak körülbelül a fele érkezik.

Csak annyit mondanék, ha ezt annak idején nem építettük volna meg, akkor nagy bajban lennénk

– mondta a tanácskozáson, utalva arra, hogy korábban a vezeték miatt többen is bírálták a magyar kormányt. 

Korábban Szijjártó közölte, hogy az elhúzódó ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók következtében Európa-szerte alakul ki, 

így az elsődleges kérdés már nem a földgáz ára, hanem az, hogy lesz-e elegendő mennyiség a téli fűtési szezonra.

Hozzátette: a kormány célja, hogy Magyarország lokális kivétel legyen a kontinentális válságban.   

Az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően szinte mindenki kapott bizonyos engedményt. Mentesülnek az olyan országok, mint Írország és Málta, amelyek nem kapcsolódnak az uniós gázhálózatokhoz, valamint azok is, amelyek elektromos hálózata nincs szinkronban az európaival, és erősen függ a gáztól. 

Ideiglenes mentességet kaphatnak azok a tagállamok is, amelyek túlteljesítik a gáztárolók feltöltésére vonatkozó uniós célt, ha a kritikus fontosságú iparágaik túlságosan függenek a földgáztól, illetve abban az esetben, ha a gázfogyasztásuk legalább 8 százalékkal nőtt tavaly az ötéves átlaghoz képest. 

Orbán: Bonyolult idők jönnek, de egy dolog biztos

A miniszterelnök aggasztónak tartja az Európai Bizottság keddi döntését.

 

energiaválság Szijjártó Péter orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek