A Gazprom  orosz gázipari vállalat szombaton közölte, hogy leállította a szomszédos Lettországba a gázszállításait, azzal vádolva, hogy az megsértette a gázvételezés feltételeit.

Oroszország már korábban leállította a szállításokat Lengyelország, Bulgária, Finnország, Hollandia és Dánia számára, amelyek nem voltak hajlandó Vlagyimir Putyin elnök feltételeit teljesíteni és az új elszámolási rendszerre átállni, amely rubelszámlák megnyitását írta elő egy orosz bankban.

2022-07-21 14:34:12 LANGELO - The underground gas storage UGS Norg of the NAM. The European Commission may want to oblige member states to reduce their gas consumption by 15 percent. The Dutch government, among others, wants to phase out the use of Russian gas. ANP VINCENT JANNINK netherlands out - belgium out (Photo by VINCENT JANNINK / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: VINCENT JANNINK / AFP

Oroszország leállította a gázértékesítést a németországi Shell Energy Europe számára is.

A Gazprom szombati közleményében nem pontosította, hogy Lettország állítólag milyen gázkivételi feltételeket sértett meg. Azonban a lépés egy nappal azután történt, hogy a Latvijas Gaze lett energetikai vállalat közölte, hogy rubel helyett euróban fizet.  

A Latvijas Gaze szóvivője azonban pénteken azt mondta, hogy a cég Oroszországtól vásárol gázt, de nem a Gazpromtól. A Latvijas Gaze üzleti titoktartásra hivatkozva nem kívánta megnevezni a szolgáltatót.