Jó ütemben folyik a szüret a braziliai kávéültetvényeken, a Safras & Mercado tanácsadó cég szerdán összesített adatai szerint a termény 66 százalékát már betakarították a gazdák, s az időjárás továbbra is kegyes marad hozzájuk. 

Coffee Disruptions Are Coming As Brazilian Farmers Battle For Higher Pay
Fotó: Bloomberg/Getty Images

A szüret elején a kedvezőtlen időjárás miatt elszenvedett kiesést már bepótolták, igaz még a távol vannak az erre az időszakra vonatkozó 73 százalékos történelmi átlagtól – írja a Reuters. A betakarítással innentől sok gond már nem lehet, az viszont nyitott kérdés, hogy a világ legnagyobb termesztőjének számító Brazília hány millió zsák kávéval zárja a szezont és milyen minőségűek lesznek a szemek. (Egy zsák hatvan kiló kávénak felel meg.) 

Gil Barabach, a Safras kávépiaci elemzője szerint a minőséggel nem lesz gond, a közelmúlt száraz időjárása ugyanis hozzájárult a szemek érésének felgyorsulásához. 

A mennyiség fogasabb kérdés, a becslések szokatlanul széles sávban szórnak, egy dologban viszont mindenki egyetért: az idei termés meghaladja az egy évvel ezelőtti 47,7 millió zsákot. Tavaly fagyok tizedelték meg a termést Brazíliában. A Safras előrejelzése 61,1 millió zsákról szól, míg a hivatalos kormányzati becslés csupán 53,4 millió zsákot említ. 

A piaci elemzők általában magasabb termelést várnak, a HedgePoint 60 millió zsák körüli termést lát, a Rabobank pedig 64,5 millió zsákot prognosztizál. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma pedig 64,3 millió zsákos termést valószínűsít.


Jonas Ferraresso, a brazíliai kávéfarmokat felügyelő főagronómus ugyanakkor nem annyira optimista, a hozzá befutó információk szerint a szüret kétharmadának befejeztével a gazdák alacsonyabb termésátlagokról számolnak be. 

A szakember szerint ennek alapján félő, hogy a teljes termelés a kormány becslése alatt marad. Az új termésből egyelőre keveset visznek a piacra a gazdák, mert nem akarják a pluszkínálattal letörni a végre számukra kedvezően alakuló – értsd: magasabb – árakat. 

A kávé tőzsdei jegyzése a Nasdaq-on egy év alatt 26 százalékkal, 2,18 dollár/fontra emelkedett. Az átlag feletti brazil termés miatt azonban elképzelhető, hogy maga alapanyag olcsóbb lesz, ugyanakkor a feldolgozás és szállítás, a munkaerő egyre magasabb költsége miatt ebből aligha lesz érezhető bármi is boltokban. Sőt, inkább a drágulás felé a hajlik a mérleg nyelve.