A Srí Lanka-i elnök ígérete ellenére még mindig nem nyújtotta be lemondását, bár elmenekült az országból – derült ki csütörtöki hivatalos közlésekből.

Gotabaja Radzsapaksza elnök, felesége és két testőre kíséretében előző nap hagyta el az országot a Srí Lanka-i légierő repülőgépén. A Maldív-szigetek fővárosába utazott, ahonnan csütörtökön tovább indult Szingapúrba.

Mahinda Japa Abejvardena parlamenti elnök csütörtökön bejelentette: még mindig nem kapta meg Radzsapaksza lemondólevelét, pedig szerda estére arról biztosították, hogy eljut hozzá.

A biztonsági erők és a kormányellenes tüntetők közötti éjszakai összecsapásokban a Srí Lanka-i parlament előtt Colombóban a rendőrség szerint mintegy 42 ember megsérült.

A jelentések szerint a tüntetők elvették az egyik katona puskáját és 60 darab lőszerét. A tömeg a kijárási tilalom ellenére jóval éjfél utánig a területen maradt.

Protesters storm the compound of prime minister's office, demanding Ranil Wickremesinghe resign after president Gotabaya Rajapaksa fled the country amid economic crisis in Colombo, Sri Lanka,July 13, 2022. (Photo by Pradeep Dambarage/NurPhoto) (Photo by Pradeep Dambarage / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Pradeep Dambarage / NurPhoto via AFP

A kijárási tilalmat csütörtök hajnalban feloldották, és nem érkezett jelentés további súlyos incidensekről vagy újabb tüntetésekről.

A tüntetők azonban továbbra is megszállva tartják az elnök és a miniszterelnök hivatalos rezidenciáját és hivatalát. A kormányfő rezidenciáját szombaton felgyújtották a tüntetések során.

Radzsapaksza távozását követően Ranil Vikremeszinghe kormányfőt nevezték ki ügyvezető elnöknek. A tüntetők azonban Radzsapaksza közeli szövetségesének tekintik, és lemondását követelik.

Vikremeszinghe felajánlotta, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről, és a parlament által jelölt utódot nevez ki. A parlament elnöke csütörtökön találkozik a politikai vezetőkkel, hogy megvitassák a javaslatot. Közben július 20-ra tűzték ki a parlamenti szavazást az új elnök megválasztására, de ez Radzsapaksza hivatalos lemondásától függ.

Srí Lanka továbbra is súlyos üzemanyaghiánnyal küzd, a benzinért és a gázolajért országszerte hosszú sorok állnak.

Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár. Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztetett.