Mario Draghi olasz miniszterelnök szerdán megnyerte a felsőház szenátusában benyújtott bizalmi indítványról szóló szavazást, viszont három kulcsfontosságú koalíciós szövetségese kihagyta a szavazást, ezzel gyakorlatilag végleg megfosztották a miniszterelnököt a politikai válság megoldásának lehetőségétől, amely várhatóan lemondásához és előrehozott választásokhoz vezethet.

Italian Prime Minister Mario Draghi
Fotó: Baris Seckin/AFP

Az indítványban arról döntött a ház, hogy továbbra is egységkormányként folytatják-e az ország vezetését, Draghival az élen – írja a Reuters.

A miniszterelnök 516 nap kormányzás után nyújtotta be lemondását előző héten csütörtökön, miután a kormánykoalícióhoz tartozó 5 Csillag Mozgalom (M5S) kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi voksolásról.

Draghi nemsokára a parlament bizalmát kéri a kormányzás folytatásához

A Draghi-kormány számára az 5 Csillag Mozgalom nélkül is biztosított a parlamenti többség, a baloldalnak és a jobboldalnak viszont döntenie kell, hogy folytatni akarja-e a közös kormányzást.

Sergio Mattarella köztársasági elnök azonban elutasította Mario Draghi lemondását. Az államfői hivatal közleménye szerint Mattarella egyben felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez, és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

A bizalmi szavazást végül csütörtökön este 95-38 arányban hagyták jóvá, több tucat szenátor távolmaradt.