Stabilizációs intézkedések iránti kérelmet nyújtott be pénteken a német kormányhoz az Uniper SE igazgatótanácsa – adta hírül közleményében a társaság. A kérelemmel együtt benyújtott javaslat mindenekelőtt a német energiabiztonsági törvény (Energiesicherungsgesetz – EnSiG) 24. és 26. szakasza szerinti méltányos költségmegosztásra összpontosít. 

A javaslat emellett – a cég eddig le nem hívott hitelkeretének megemelése révén – további hitelfinanszírozást irányoz elő. A közlemény szerint a javaslat olyan tőkeelemeket tartalmaz, amelyek a szövetségi kormánynak az Uniper SE-ben való számottevő részvételét eredményeznék. 

Az intézkedések célja a tetemes veszteségek felhalmozódásának megszüntetése, az Uniper likviditási szükségleteinek fedezése és befektetési besorolású hitelminősítésének védelme.

Az Uniper fő részvényese, a Fortum szintén tárgyalásokat folytat a német kormánnyal a gázellátási korlátozások negatív hatásainak kezeléséről. A Fortum javaslata az energiaszolgáltató cég szerkezetátalakítását tartalmazza, amelynek célja egy a német kormány tulajdonában lévő, ellátásbiztonsággal foglalkozó vállalat létrehozása.

Bierwang natural gas storage facility in the Muehldorf am Inn district. Worker at work-close a valve. (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Frank Hoermann / DPA Picture-Alliance via AFP

A VG.hu korábban megírta, hogy a német állam akár több mint 30 százalékos részesedést szerezhet az Uniper energiaszolgáltató vállalatban a hitelminősítéssel kapcsolatos aggodalmak miatt. A sajtó a hét elején számolt be arról, hogy a kormány tárgyalásokat folytat a cég legfeljebb 25 százalékos új részvénycsomagjának jegyzéséről, illetve egy esetleges csendes partnerségről, azaz szavazati jog nélküli tőkeinstrumentumról.

A múlt hónapban az Uniper volt az első német energetikai vállalat, amely riadót fújt a gázhiány és az emelkedő árak miatt, és közölte, hogy tárgyalásokat folytat egy esetleges kormányzati mentőcsomagról. Olaf Scholz kancellár kabinetje megállapodott egy olyan jogszabályról is, amely lehetővé teszi, hogy Berlin részesedést szerezzen a pénzügyi nehézségekkel küzdő energetikai cégekben; a tervezet pénteken kerül a parlament elé.