A német állam akár több mint 30 százalékos részesedést szerezhet az Uniper energiaszolgáltató vállalatban a hitelminősítéssel kapcsolatos aggodalmak miatt – értesült csütörtökön a Handelsblatt az ügyet jól ismerő forrásokból. Az üzleti napilap a hét elején számolt be arról, hogy a kormány tárgyalásokat folytat a cég legfeljebb 25 százalékos új részvénycsomagjának jegyzéséről, illetve egy esetleges csendes partnerségről, azaz szavazati jog nélküli tőkeinstrumentumról. 

A források szerint azonban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ez utóbbi megoldás elegendő lesz-e az Uniper befektetési ajánlású hitelminősítésének fenntartásához.

Uniper Headquarters Düsseldorf
Fotó: Getty Images

A német gazdasági minisztérium nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a jelentést. A tárca szóvivője csak annyit mondott, hogy szoros kapcsolatban állnak minden érintett féllel, és gőzerővel dolgoznak a megoldáson. A Reuters megkeresésére egyelőre az Uniper sem válaszolt. A cég részvényei mindenesetre 8 százalékkal emelkedtek a hír nyilvánosságra kerülése után.

A múlt hónapban az Uniper volt az első német energetikai vállalat, amely riadót fújt a gázhiány és az emelkedő árak miatt, és közölte, hogy tárgyalásokat folytat egy esetleges kormányzati mentőcsomagról. Olaf Scholz kancellár kabinetje megállapodott egy olyan jogszabályról is, amely lehetővé teszi, hogy Berlin részesedést szerezzen a pénzügyi nehézségekbe került energetikai cégekben; a tervezet pénteken kerül a parlament elé.