Nemzetközi gazdaság

Nagyot fordult a világ: a magyart másolja a norvég kormány

A norvég miniszterelnök elárulta, a kormány rezsicsökkentést hajt végre és a lakosságot érintő hitelkamatokat is megpróbálja mérsékelni.

Jonas Gahr Störe norvég kormányfő bejelentette, elsődleges, hogy a háztartások kedvező feltételekkel férjenek hozzá az energiához, ezért

a kormány rezsicsökkentést hajt végre, miközben a hitelkamatokat is ráncba szedné.

Ezeket az intézkedéseket Magyarország már bevezette, másképpen mondva: Norvégia a magyar útra lépett – írja a Mediaworks Hírcentrum.

Norwegian Prime Minister Jonas Gahr Store speaks during a joint press conference with the German Chancellor before talks at the Chancellery in Berlin on January 19, 2022. (Photo by Kay Nietfeld / POOL / AFP)
Fotó: Kay Nietfeld / AFP

A norvég miniszterelnök szerint az ősz és a tél megterhelő lesz mindenkinek, amire fel kell készülni. Az ukrajnai háború nem ér véget egyhamar, Európa pedig energiaválsággal szembesül, amit magas kísér. Ugyan jelenleg erős növekedési pályán van a norvég gazdaság, de fel kell készülni a válságosabb időkre. A baloldali kormányfő hangsúlyozta: elsődleges fontosságú, hogy a háztartások kedvező feltételekkel férjenek hozzá az energiához.

A magas energiaárak Norvégiát is sújtják, különösen az ország déli részén, ahol leginkább nőttek a tarifák, ezért a kormány – a költségvetési kiadások mérséklése mellett – rezsicsökkentést visz végbe.

Az állam abban az esetben, ha az áram ára meghaladja a kilowattóránkénti 70 őrét (ami 27 forintnak felel meg), az efölötti rész 80, a téli hónapokban pedig a 90 százalékát a közkassza állja. „A villamosenergia-költségek nagy súllyal terhelik a háztartások költségvetését, és az áramtámogatási rendszer közvetlenül tehermentesíti az embereket” – fogalmazott Störe. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a lakosságot érintő hitelkamatok ne emelkedjenek a kelleténél nagyobb mértékben, aminek érdekében a kormány intézkedéseket vezet be.

Norvégia adja Németország gázfelhasználásának a 30, Nagy-Britanniáénak a 40 százalékát, ezért érthető, hogy a bizonytalan orosz ellátás mellett a norvég gáz fontossága tovább erősödik. A miniszterelnök szerint az ottani jólét alapja a kereskedés a nagy, elsősorban európai piacokkal, így a szomszédos államok biztonsága Norvégiának is biztonságot jelent, mivel az ország gazdasága nyitott és szorosan összefonódik a környező államokéival.

 

energia orosz-ukrán háború rezsicsökkentés Norvégia hitelmoratórium
Kapcsolódó cikkek