Nem az olajra, hanem az ételre kellene figyelnünk Larry Fink szerint
Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, az az olaj és számos más nyersanyag – például Európában a földgáz – árának robbanásához vezetett, ám a BlackRock-alapító Larry Fink szerint mindez csak elterelte a befektetők figyelmét a hosszabb távú és még nagyobb károkat okozó élelmiszer-inflációról – írja a Financial Times.

Az élelmiszer nem csupán az inflációval kapcsolatban kiemelten fontos az üzletember szerint, de geopolitikai hatásai is vannak.
Ráadásul noha az olajárak a héten elkezdtek közeledni a háborút megelőző időszakot jellemző szinthez, az élelmiszer-infláció makacsul tartja magát, így az amerikai fogyasztói árak a csirke és a liszt esetében éves szinten 20 százalékot, a margarinárak 34 százalékot emelkedtek, tegyük hozzá, hogy bivalyerős dollárárfolyamok mellett.
Fink szerint bár az amerikaiakat a benzinár érinti inkább, az étel sokkal nagyobb probléma. Ukrajnában óriási terület vált alkalmatlanná a művelésre, miközben a globális műtrágyaárak csaknem 100 százalékot nőttek, ami a felhasznált mennyiséget csökkenti, rontva a betakarítás minőségét.

Noha az alacsonyabb olajárak lassan az amerikai benzinkutakon is érzékelhetők lesznek, a vállalatok által felhasznált alapanyagok továbbra is drágák. A Világbank előrejelzése szerint az élelmiszerárak globálisan 20 százalékkal nőhetnek idén, sokkal nagyobb mértékben, mint a nyersanyagárak.
Az élelmiszerválság különösen Afrikára gyakorolhat óriási csapást, mert általában Ukrajnából importál gabonát a saját termése mellé. Azonban
a kontinensen a műtrágyaárak még inkább elszabadultak, 300 százalékot drágultak, és az Afrikai Fejlesztési Bank (AFB) szerint mintegy 2 millió tonnás hiány is kialakult.
Az AFB elindított ugyan egy másfél milliárd dolláros programot a helyzet kezelésére, ám arra figyelmeztet, hogy akár 20 százalékkal is csökkenhet az idei termés mennyisége.


