Vis maiort jelentett a gázszállításra az orosz Gazprom legalább egy európai ügyfelének 

– közölte a Reuters egy általa megtekintett dokumentumra hivatkozva hétfőn. A július 14-én keltezett levélben a Gazprom, az orosz gázexport-monopólium arról tájékoztatta nagyfogyasztónak számító európai ügyfelét, hogy szállítási kötelezettségeit rajta kívül álló rendkívüli körülmények miatt nem tudja teljesíteni.

A szállítási szerződésekben rögzített vis maior intézkedés a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. A vis maior egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívülálló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződési kötelezettsége teljesítésében.

Federal Network Agency chief visits Rehden gas storage facility, 06 July 2022, Lower Saxony, Rehden: The technology from the Astora gas storage facility in Rehden. Photo: Mohssen Assanimoghaddam/dpa (Photo by Mohssen Assanimoghaddam/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A Reuters hírügynökséget tájékoztató 

gázpiaci kereskedelmi forrás szerint a levél az Északi Áramlat 1. gázvezetéken keresztüli szállításokra vonatkozik, amely az orosz gáz Németországba és azon túlra vezető fő útvonala.

A Gazprom egyelőre nem kommentálta a hírügynökségi értesülést. Az Északi Áramlat 1. vezetéken jelenleg szünetelnek a szállítások az előre bejelentett rendszeres karbantartási munkák miatt. A leállás a tervek szerint július 21-éig tart.