A szlovák kormánykoalíció permanens válsága szerdán szintet lépett, amikor is a liberális SaS (Szabadság és Szolidaritás) országos vezetése úgy döntött, felmondja a négypárti koalíciós szerződést. Ha Igor Matovic, a legnagyobb párt, az OLaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) pénzügyminisztere augusztus 31-ig nem mond le, akkor az SaS kilép a kormánykoalícióból – jelentette be Richard Sulík, az SaS elnöke.


A kormánykoalíció legnagyobb problémája Igor Matovic. Sajnálom, hogy ki kellett mondanom ezt a mondatot, 12 éve ismerjük egymást, hosszú éveken át együtt harcoltunk, a mi jelöltlistánkon kezdte, de már nem lehet továbbra is szemet hunyni bizonyos dolgok felett– jelentette ki Richard Sulík pártelnök és egyben gazdasági miniszter. A párt néhány napon belül ismerteti Eduard Heger miniszterelnökkel arra vonatkozó követeléseit, milyen feltételek mellett hajlandók új koalícióban folytatni a munkát. Jelenleg ott tartunk, hogy a liberális párt Hegertől azt várja, kössenek új koalíciós szerződést, amely kimondja, Matovic nem lesz a kormány tagja. Ha ez augusztus 31-ig nem történik meg, az SaS négy minisztere beadja lemondását.


A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament június 22-én megtörte Zuzana Caputová elnöki vétóját, és újra megszavazta Igor Matovic pénzügyminiszter inflációellenesként tálalt csomagját. Ez éves szinten mintegy 1,2 milliárd eurójába kerül az államkasszának, nincs is rá fedezet, nem volt előzetes egyeztetés, gyakorlatilag egy hét alatt erőltette át a parlamenten, ráadásul a fasiszta LSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) képviselőinek szavazatával lett meg a parlamenti többség. Az SaS nemmel szavazott, majd ezt követően Richard Sulík kijelentette: a fasiszták talán alkalmasabb partnerek lesznek a koalíció számára, mint az ő pártja. Természetesen az intrikára mindig kapható Matovic azonnal visszavágott, megalapozatlan vádaskodásait követően pedig az SaS úgy döntött, távol marad a koalíciós tanács heti egyeztetéseitől.

13 June 2022, Berlin: Eduard Heger, Prime Minister of the Republic of Slovakia, speaks at a press conference in the Federal Chancellery. Photo: Joerg Carstensen/dpa (Photo by JOERG CARSTENSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Joerg Carstensen / DPA Picture-Alliance via AFP


Az OLaNO elnöksége leszögezte: nem váltják le a pénzügyminisztert, és az előrehozott választást sem támogatják. Állásfoglalásukban arra emlékeztettek, hogy tavaly eleget tettek a koalíciós partner kérésének, és leváltották Marek Krajcít az egészségügyi minisztérium éléről, valamint Matovic helyett Heger vette át a kormányfő szerepét. „Ma ismét az OLaNO elnökének távozását kérik a kormányból. A kérésük ellentétes a koalíciós szerződéssel, az OLaNO nem ért egyet vele, és biztosan nem fog az előrehozott választásra szavazni” – olvasható a nyilatkozatban. Ezt követően felrótták az SaS-nek a tíz évvel ezelőtti Radicová-kormány megbuktatását, s figyelmeztettek: egy újabb kormány szétverése még súlyosabb következményekkel járna, mint 2011-ben, amikor is Robert Fico diadalittasan visszatért a hatalomba. Robert Fico háromszoros kormányfő, a magát szociáldemokratának tartó Smer (Irány) elnöke szerint a kormány az összeomlás határán van. „Nem külső tényezők hatására történik mindez, hanem azért, mert olyan ostoba emberek alkotják, akiknek fogalmuk sincs arról, mit jelent a hatalom, és hiúságuk miatt egész Szlovákiát magára hagyják a legnehezebb időkben” – jelentette ki, majd leszögezte, módosítani kell az alkotmányt, és le kell rövidíteni a választási időszakot.


Darina Malová, a pozsonyi Comenius Egyetem politológusa szerint a koalíció egyértelműen a szétesés irányába halad, előbb vagy utóbb előrehozott választásra kerül sor. Az elemző azt mondta, az SaS számára jelenleg előnyösebb távozni a koalícióból, és éppen Sulík kezében vannak a nyerő lapok, ha előrehozott választásra kerül sor. Malová nem tartja valószínűnek, hogy Hegernek sikerül távozásra bírnia Matovicot. „Ha erre sor is kerülne, feltételezhető, hogy Matovic azonnal választási kampány szervezésébe kezd” – tette hozzá. A kisebbségi hármas koalíció nem tartana sokáig, a kormánypártok a választási kampányra összpontosítanának. Megfigyelők szerint az SaS arcvesztés nélkül már nem hátrálhat meg, nem engedhet követeléseiből. Másrészt az OLaNO a koalíció legnagyobb pártja, s ennek elnöke, Igor Matovic voltaképpen az árnyékkormányfő, hiszen a tényleges miniszterelnök, Eduard Heger a pártbéli alelnöke. Heger békülékeny, ám gyenge kezű vezető, ezért egyelőre nem látszik valószínűnek, hogy pártelnökét leváltaná a miniszteri bársonyszékből. Matovic legendásan összeférhetetlen, narcisztikus vonásokat mutató, együttműködésre alkalmatlan politikus, aki esetenként az államkasszát a saját, előzetesen nem egyeztetett ötleteinek finanszírozására használja.Szlovákiában 2024 tavaszán volna parlamenti választás, de ha őszig nem oldódik meg a kormánykoalíción belüli újabb, minden eddiginél komolyabb feszültség, akkor már 2023 tavaszán urnához járulhatnak a polgárok.


 

Újra többlettel zárt a külkereskedelem Szlovákiában


Hat, deficittel véget érő hónapot követően, májusban 160,5 millió eurós többlettel zárt Szlovákia külkereskedelme – jelentette pénteken a Szlovák Statisztikai Hivatal. Az egyenleg javulását erőteljesen segítette a földgázbehozatal csökkenése. Az volumene májusban elérte a 9 milliárd dollárt, ami 29,3 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet – a kivitel 7, egymást követő hónapja nő. Ugyancsak 29,3 százalékkal nőtt az is, elérve a 8,8 milliárd eurót. Az év első 5 hónapjában 2021 hasonló időszakához képest 13 százalékkal nőtt a kivitel, elérve a 41,2 milliárd eurót. A behozatal viszont 22,7 százalékkal emelkedve 42,6 milliárd euróra rúgott, azaz az egyenleg 1,4 milliárdos passzívumot mutat (2021 hasonló időszakában a deficit 1,7 milliárd euró volt).