Az amerikai immár a második egymást követő negyedévben esett, az USA így nem kerülte el a recessziót. Az április–júniusi időszakban éves szinten 0,9 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye az első negyedévre kimutatott 1,6 százalékos esés után. A GDP kétharmadát lakossági fogyasztás növekedési üteme egy százalékra zsugorodott. Az elemzők félszázalékos növekedésre számítottak, viszont az előrejelzések szokatlanul széles sávban szóródtak, volt, aki mínusz 2, volt, aki plusz 2 százalékra számított. 

Growing,Schedule,And,Oil,Rigs,Against,The,Background,Of,The
Fotó: Shutterstock

Az adat közzététele után a kétéves lejáratú amerikai államkötvények hozama mélyrepülésbe kezdett, hiszen csökkent a valószínűsége, hogy a Federal Reserve továbbra is agresszívan emelje a kamatszintet. Ezzel párhuzamosan gyengült valamelyest a dollár árfolyama az euróhoz képest, a határidős részvényindexek azt mutatják, hogy mínuszban nyitnak a tengerentúli tőzsdék. 

A belső kereslet 0,3 százalékkal csökkent a megelőző negyedév 2 százalékos növekedése után. A jelek erősen arra utalnak, hogy az hazavágta az amerikai háztartások vásárlóerejét, a Fed kamatemelései pedig lefagyasztották a kamatérzékeny szektorokat, például az ingatlanpiacot.  

Az első negyedév visszaesését nagyrészt az erősödése és a lakossági fogyasztás lassulása okozta. A második negyedévben viszont szűkült a kereskedelmi mérleg hiánya, ami felfelé húzta a növekedést, a lakossági kereslet meggyengülése azonban negatív tartományba tolta le az aggregált indexet.  

A romló lakossági hangulatra több jel is utalt, így például a Walmart hétfőn közzétett profitfigyelmeztetése is, a legnagyobb amerikai áruházlánc rontott profitkilátásain, ami azt jelenti, hogy az amerikaiak kevesebbet költenek, főleg a drágább fogyasztási cikkekre.  

Lehet arról vitatkozni, hogy mi a definíciója, de ha a vállalkozások és a lakosság elhiszi, hogy az van, akkor úgy is fognak viselkedni

– kommentálta a helyzetet a Citigroup amerikai piacokért felelős vezető közgazdásza. 

Hasonlóra utalt Jerome Powell, a Fed elnöke is, amikor a jegybank 75 bázispontos kamatemelését követő sajtótájékoztatatón közölte: 

Úgy gondoljuk, a növekedés szükségszerűen lelassul.

Powell ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a továbbra is feszes. A nemrég közzétett adatok ezt egyelőre visszaigazolják. A munkanélküli-ellátásért folyamodók száma a július 23-án záródó hét napban 5 ezerrel 256 ezerre csökkent, a Bloomberg elemzői konszenzusa 250 ezret várt. Az ellátásra folyamatosan várók száma a július 16-án záródó héten 1,36 millióra mérséklődött.  

A munkanélküliségi ráta ötvenéves mélyponton áll, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett a segélyért folyamodók száma. 

Főleg a technológiai és az ingatlanszektor csökkenti foglalkoztatottainak számát, a többi között a Spotify és az Alphabet, a Google anyavállalata is közölte ezt. A munkanélküli segélyért folyamodók számának négyhetes mozgóátlaga 249 250 fő, az elmúlt 16 hétből 15-ben emelkedett a szám, ami arra utal, hogy a gazdaság lassulása előbb-utóbb azért mégiscsak megjelenik a munkaerőpiacon.