Az Európai Bizottság hétfőn egyetértési megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal, ennek értelmében Baku 2027-re több mint kétszeresére növeli gázszállításait az Európai Unióba.
Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Kadri Simson energiaügyi biztos Bakuban találkozott Ilham Alijev elnökkel és Parviz Shahbazov azeri energiaügyi miniszterrel, hogy megerősítsék az EU és Azerbajdzsán közötti meglévő energiaügyi együttműködést. A két elnök új egyetértési megállapodást írt alá az energiaügyi stratégiai partnerségről.

A,Man,Lighting,The,Gas-stove,With,A,Match, A man lighting the gas-stove with a match

A bakui látogatást követően az EU–Azerbajdzsán Együttműködési Tanács július 19-én Brüsszelben ülésezik, hogy áttekintse az általános kapcsolatokat és megvitassa a jövőbeli együttműködés lehetséges, kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeit.

Alternatív gázellátás biztosítása Európa számára

A két elnök által aláírt, az energiaügy területén kialakítandó stratégiai partnerségről szóló egyetértési megállapodás kötelezettségvállalást tartalmaz a Déli Gázfolyosó kapacitásának megduplázására annak érdekében, hogy 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt szállítsanak az EU-ba. Ez hozzájárul a REPowerEU-terv diverzifikációs célkitűzéseihez, és segíti Európát abban, hogy megszüntesse az orosz gáztól való függőségét. A megerősített energiaügyi együttműködés alapján Azerbajdzsán már most is növeli az EU-ba irányuló földgázszállítást, a 2021. évi 8,1 milliárd köbméterről 2022-ra várhatóan 12 milliárdra.

Kadri Simson energiaügyi biztos így nyilatkozott: „Az új egyetértési megállapodás hangsúlyozza a Déli Gázfolyosó stratégiai szerepét a diverzifikációs erőfeszítéseinkben. Azerbajdzsán már megnövelte az EU-ba irányuló földgázszállítást, és ez a tendencia folytatódik: az idén akár 4 milliárd köbméternyi további gázmennyiséggel, 2027-re pedig várhatóan több mint a duplájára nő a szállított földgáz mennyisége. Az együttműködésünk azonban ezen is túlmutat, felgyorsítva a megújuló energiaforrások elterjedését és kezelve a metánkibocsátást; ezek a lépések egyrészt növelik az ellátás biztonságát, másrészt hozzájárulnak éghajlat-politikai céljaink eléréséhez.”

Keletre nyit az EU, Leyen Azerbajdzsánban van gázért

Megolajozta az azeri–EU kapcsolatok fejlődésének gépezetét az európai energiahiány, az Európai Bizottság elnöke Bakuból posztolt a Twitteren arról, hogy a földgázszállításról érkezett szerződést aláírni. Ugyancsak hétfőn a francia elnök az emírségek elnökével tárgyalt egy dízelszerződésről, a német kancellár pedig az egyiptomi elnököt fogadja.