Pápua Új-Guineára figyel a világ júliusban, a kilencmilliós csendes-óceáni szigetcsoporton hétfőn választás kezdődik, amely 18 napig is eltarthat, és természeti katasztrófákhoz hasonlóan halálos áldozatai is lehetnek. Amikor az ásványkincsekben és energiában gazdag, de nyomorral küszködő országban legutóbb szavaztak, 2017-ben, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kétszáz gyilkosságot dokumentált a választáshoz kötődően. 

Az idei kampány és voksolás farvizén máris folyt vér, a hegyvidéki Enga tartományban egy jelöltet egy hete azzal vádoltak meg, hogy agyonlőtte egyik politikai riválisának egy támogatóját – írta az ausztrál News.com.au hírportál. Ez már nem is az első eset volt, a rendőrség az év eleje óta már 15 halálesetet vett számba a választással összefüggésben.

Nem véletlen, hogy a választást hatalmas biztonsági előkészületek mellett tartják, tízezer rendőrt, katonát és büntetés-végrehajtási alkalmazottat mozgósítottak az erdős hegyvidékekkel teli szigeteken. Mivel őket a legveszélyesebb vidéki körzetekbe csoportosították át, vannak félelmek, hogy a városokban emiatt megromlik a közbiztonság.

Avi Maket wigmen from Anglimp perform a sing-sing for a local candidate during a campaign rally near Mount Hagen 12 June in the lead-up to the Papua New Guinean election on 14-27 June. Wigmen weave their intricate headress from their own hair and that "donated" by their wives and closely shaven children. AFP PHOTO. (Photo by TORSTEN BLACKWOOD / AFP)
Fotó: Torsten Blackwood / AFP

A parlament 118 tagú, és 2017-ben egyetlen nő sem került be. A szigeteken 800 nyelvet beszélnek, és a választókat a nemzeti ügyeknél sokkal jobban érdekli, anyagilag kivel járnak a legjobban a jelöltek közül – írta az ausztrál portál. A választások után felálló kormánynak bőven lesz dolga, az ország gazdasága még mindig tántorog a pandémia okozta csapástól, miközben a népességnek mindössze 3 százaléka van átoltva.

A burjánzó korrupció a közélet minden rétegét áthatja

– ismerte el James Marapa miniszterelnök a kampány végén. A kormányfő, a Pangu párt vezetője egyébként arra tett ígéretet, hogy Pápua Új-Guineát – ahol szerinte a természeti erőforrások ellenére alig volt eddig fejlesztés – „a leggazdagabb fekete keresztény nemzetté” teszi.

Marap nagy kihívója elődje, Peter O’Neill. A Nemzeti Népi Kongresszus párt feje három éve a hatalmas korrupció miatt mondott le, és mert az a vélemény alakult ki róla, hogy képtelen a bányászat jövedelmeit továbbjuttatni az embereknek. Ő azt ígéri, hogy magánbefektetéseket kerít és újraéleszti a nyersanyagipart.

A Simandou hegyláncban elhelyezkedő hatalmas vasércbánya nemzetközi fejlesztésének megkezdése hétfőn néhány hónapon belül másodszor hiúsult meg. A bányászati miniszter a Reuters hétfői információi szerint leállította projektet, mert a kijelölt külföldi cégek – a brit-ausztrál Rio Tinto és a Peking támogatta Winning Consortium Simandou (WCS) – kevés hajlandóságot mutattak az egymással való együttműködésre. Simandou a világ egyik legnagyobb vasérctartalékát rejti.

A főváros, Port Moresby egyébként a világ egyik legélhetetlenebb városa hírében áll, az Economist Intelligence Unit éves listáján a legutóbb a 172  értékelt település közül a 167. helyre szorult.