Ötven bázisponttal, 6,50 százalékra emelte irányadó kamatát a lengyel jegybank, lehűtve a 75 bázispontos emelésre számító elemzőket. A jegybankárok szerint ekkora emelés is elég most ahhoz, hogy az egyensúlyi pályát megcélozzák, és úgy hűtsék a 15 százalék közelében járó inflációt, hogy közben elkerüljék a jelentős mértékű csökkenését. 

zloty euro dollár
Fotó: Bloomberg

Több elemző is úgy látja, hogy ez a harc nem lesz sikeres, a gazdaság még az idén technikai recesszióba süllyed. Az inflációt a mostanit követő újabb, de ennél jelentősebb mértékű kamatemelésekkel kell megfékezni. 

A lengyel jegybank egyúttal új inflációs prognózisát is közzétette, ennek értelmében az idei évre vonatkozó fogyasztói árindexet a 13,2-15,4 százalékos sávba várják. Jövőre becsléseik szerint az visszasüllyed a 9,8-15,1 százalékos sávba, azaz tartósan magas pénzromlási ütemre készülhet a régió legnagyobb gazdasága. 

Az idei GDP-bővülés mértékére is bő határok között mozgó becslést adtak, eszerint a 3,9-5,5 százalék között bármi lehetséges. A 2023-as év viszont ennél jóval szűkebb növekedési pályát mutat, akkor 0,2-2,3 százalék közötti prognózist tettek közzé.

A kamatdöntést követően enyhén gyengül a złoty az euróhoz képest, majd 0,33 százalékos erősödésbe váltott a lengyel fizetőeszköz, amely állandó nyomás alatt tengeti a napjait.